Dichter bij elkaar komen in Heiloo

Algemeen
Bas Blom (links) en Rob Beentjes vonden elkaar bij de tafel over het verkeerspanel.
Bas Blom (links) en Rob Beentjes vonden elkaar bij de tafel over het verkeerspanel. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - Bas Blom is al ruim 20 jaar lid van de verkeersadviescommissie. Rob Beentjes plaatst zich met zijn collega’s van de afdeling Heiloo van de landelijke Fietsersbond de laatste nadrukkelijker in de belangstelling van de politiek. De eerste raadsinformatieavond van de gemeenteraad bracht hen voor het eerst bij elkaar.

Door Ed Bausch

Ze kenden elkaar en hun werk eerder niet. “Kijk, dat is nou een mooi voorbeeld van wat we willen bereiken met dit initiatief van de Gemeenteraad”, zegt burgemeester Mascha ten Bruggencate. Ze was maandagavond in de kantine van het gemeentehuis voor iedereen heel goed aanspreekbaar, ook al was de akoestiek van het zaaltje niet makkelijk. Of kwam dat door de geanimeerde sfeer en de grote opkomst. Hoe dan ook, de eerste van een maandelijkse serie ‘raadsinformatieavonden’ werd door iedereen, inwoners en politici, als heel positief ervaren.

Burgemeester enthousiast

‘Participatie’ is het toverwoord dat het gedateerde ‘inspraak’ moet gaan verdringen. Bij participatie, zo is de bedoeling van veel gemeenten, oordelen gemeenteraadsleden zo laat mogelijk in het proces naar besluitvorming. Ook wethouders gaan, in die gedachte, al bij een eerste ambtelijke gedachte over een kwestie in de lokale samenleving, zo veel mogelijk eerst een ronde doen langs allerlei personen en instellingen. De burgemeester heeft zelf de participatie in haar portefeuille en het schrijven aan het beleid daarvoor is begonnen, mede op basis van de eerdere ‘quickscan’ onder de inwoners dit voorjaar. Die had een verrassend goede respons.

‘íkdenkmeeoverheiloo’

Uit die scan blijkt overigens, dat er in Heiloo helemaal niet zo’n negatief beeld bestaat over de lokale overheid. Op het bord ‘Tips voor de Raad’ hing maandag uiteindelijk  één geel blaadje: ‘Nog meer openheid’. Misschien zegt dat wel iets. Al ver voor de procedure op weg naar de benoeming van een nieuwe burgemeester wilde de Gemeenteraad het voorbeeld van andere gemeentes volgen en meer ‘aan de voorkant’ gedachten ophalen bij inwoners. In de verwachting daarmee besluiten te kunnen nemen met een groter draagvlak dan nu soms het geval is. En ook om begrip te kweken voor de posities van inwoners en politici. “Als je al vroeg met elkaar praat kom je dichter bij elkaar uit.” Dus kregen de aanwezigen een enquête uitgereikt met allerlei vragen over hoe ‘samenspel’ vorm zou kunnen krijgen. De enquête is ook in te vullen via de website van de gemeente onder de noemer ‘ikdenkmeeoverheiloo’.

Politieke kleuren

Bas Blom en Rob Beentjes waren verrast elkaar te ontmoeten, zich beiden met hun achterbannen sterk makend voor verkeer. “We vinden onszelf nog niet terug in de gemeentelijke organisatie. We zouden graag op de gemeentelijke website worden genoemd. Wel is het contact steeds meer wederzijds, niet alleen vanuit ons.” Op naar nog meer samenspel, dus. En op het eind zijn het de kleuren van de politieke partijen in de Gemeenteraad die dan toch het besluit over iets bepalen. “Maar dan zijn tenminste wel, als het participatiebeleid echt ingeburgerd raakt, alle voors en tegens beter gehoord en gezien”, zegt de burgemeester, blij over deze eerste stap.