Gemeente Heiloo: ‘We willen niet de ver-van-mijn-bed-show zijn’

Algemeen
Van links naar rechts Hessel Hiemstra, Pauline Wittebol en Gerda Beekman op de stoep van het gemeentehuis.
Van links naar rechts Hessel Hiemstra, Pauline Wittebol en Gerda Beekman op de stoep van het gemeentehuis. (Foto: Ed Bausch)

DOOR: ED BAUSCH

HEILOO - “Je kunt zeggen: ik heb gestemd, veel succes, tot over vier jaar. Maar dat past echt niet meer bij deze tijd. De gemeenteraad heeft ruim een half jaar besloten tot een andere manier van werken. Het is echt een besluit van de raad”, zegt griffier Gerda Beekman.

Gemeente: ‘Doe mee aan de enquête’

“Van de 352 gemeentes is Heiloo de 55e, die de stap zet naar verandering. En dat is voor iedereen ‘lerend op pad gaan” voor de ambtenaren, het College, de raads- en commissieleden. En niet in de laatste plaats de inwoners. Pauline Wittebol en Hessel Hiemstra, fractievoorzitters van respectievelijk D’66 en CDA, stonden in de Raad aan de voet van invoering van het traject dat BOB wordt genoemd. Beeldvorming, Oordeelsvorming en dan pas Besluitvorming.

Heiloo ben je samen

“Het woord ‘vorming’ moeten we ook zien als iets interactiefs. Tot het laatst weeg je af. Heiloo ben je samen, hoe verschillend je ook van elkaar kunt zijn. Met BOB hebben we veel minder kans dat we dingen en personen over het hoofd zien. Daarom vragen we nu alle inwoners deel te nemen aan een enquête.”

Tot 15 augustus kan iedereen de enquête invullen

“Het bestuur is er voor inwoners. Zo simpel is het eigenlijk. Hier gaat veel goed, ook vanuit het College van Burgemeester en Wethouders. Toch zagen we, dat de Raad en de voorbereiding van de beleidsvorming teveel in zichzelf waren gekeerd. Ook voor politici is het onprettig om deelgenoot te zijn van besluiten, waarvoor het draagvlak eigenlijk niet voldoende is. Dan zet je een proces in gang, waarvan je weet dat er na een besluit teveel ruis blijft. Dat is een vorm van democratie die we achter ons moeten laten. Terwijl democratie ons grootste goed is.”

Enquête als start

Sinds 7 juli, en tot en met 15 augustus, hebben inwoners nu de mogelijkheid om aan te geven wat zij van de gemeente verwachten. “Dat is een vraagstelling die landelijk wordt gedaan door ‘Democratie in Actie’, een organisatie van onder meer de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Wij krijgen daar de uitkomsten van. Het is digitaal goed te doen via de site van de gemeente, maar we kunnen de enquête ook desgewenst toesturen”, zegt Gerda, die als griffier de taak heeft om de Raad en de Commissies en alles eromheen goed te laten functioneren. “Het is de bedoeling dat deze vraagstelling, quick scan, tweejaarlijks wordt herhaald. We willen niet de ver-van-mijn-bed-show zijn.”

Elkaar minder vliegen afvangen

Pauline en Hessel vinden, dat het ‘elkaar vliegen afvangen’ wel minder mag. Dat beamen hun collega’s in de Raad ook. Unaniem: “Het is veel leuker, en eigenlijk ook onze taak als volksvertegenwoordiger, om je oor te luisteren te leggen. Nog zonder oordeel. Ook voor ambtenaren is dit een andere manier van werken om al heel vroeg in een traject een kwestie aan inwoners voor te leggen. Het is zeker niet zo, dat we daarmee de verantwoordelijkheid bij hen neerleggen. De Raad besluit uiteindelijk en daar horen ook politieke kleuren bij. Het is vooral belangrijk dat wij, het College en de ambtenaren steeds kijken naar het geheel en proberen te overzien wat uiteindelijk een goede stap is.” 

www.ikdenkmeeoverheiloo.nl

Als voorbeeld noemen de twee raadsleden de gedachten om de fiets in Heiloo veel meer veilige ruimte te gaan geven. “Daar zitten heel veel aspecten aan, je ziet er snel eentje over het hoofd, terwijl we zoveel inwoners hebben die van wanten weten, ervaringsdeskundigen zijn. Stemming in de gemeenteraad moet vooral het feest van verworven draagvlak worden.”

De Raad hoopt dat veel inwoners gebruik maken van de mogelijkheid deel te nemen aan de enquête. “In september krijgen we dan de rapportage. Het is voor iedereen een mooie kans”, zegt Beekman tot slot.” Kijk op www.ikdenkmeeoverheiloo.nl en doe mee aan de enquête.