Column Viridis: Herstklussen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Goed weer om de tuin voor te bereiden op de komende seizoenen. Zodra het even droog is, neem ik de tijd om naar buiten te gaan. En als het regent ook wel, de hond moet er tenslotte toch uit.

Wat me steeds weer opvalt is, dat het weer altijd slechter lijkt als je binnen blijft dan wanneer je toch naar buiten gaat. Het valt regelmatig best mee. Naar de volkstuin als voorbeeld, lekker de oude rommel snoeien en klein knippen, dan naar de compostbak. Of als de grond al onkruidvrij is gemaakt direct lekker laten vallen, dat noemen we mulchen. Het helpt bij het verkrijgen van een goede bodemstructuur. Als het naar de compostbak gaat is het fijn de lagen wat af te wisselen. Groen afval, bruin afval van droge bladeren en takjes en wat oude mest erdoor of wat scheppen grond. Die laagjes zorgen voor een optimale vertering. Als het toch begint te regenen even in de kas aan de slag of de schuur opruimen. Het wordt altijd ook weer droog tenslotte. Heb je geen composthoop maar wil je toch structuur verbeteren in je tuin dan is er een eenvoudige truc. Neem een vuilniszak en vul die met bladeren (geen eik, plataan of laurier, die zijn te zuur of verteren slecht). Maar alle zachte bladeren zijn prima. Zak vullen, dichtbinden en onderin wat gaten prikken. Zet hem in een hoekje weg en vergeet hem. Eronder ontstaat bodemleven en erin ook. Kikkers en salamanders schuilen eronder voor de kou en wormen gaan zorgen voor compostering. Na een jaar heb je zeker heerlijk ruikende compost voor je tuin.

Ook de bollen liggen heerlijk onder een laagje blad, de regen slaat de grond niet dicht bij stevige buien en de wormen hebben te eten. Ze trekken het blad de bodem in en werken zo aan een betere structuur van je grond. De gangen van wormen zijn ook een geweldige opslagplaats voor regenwater en helpen zo mee het water in de grond op te slaan in plaats van in het riool te stromen. Heel handig dus, scheelt overstromen. Een lekkere hele droge dag dit afgelopen weekend, ik zag prachtige foto’s van wolken en zee. Ik zag straten waarin de bomen mooi verkleuren en waar door het vallen van de bladeren de structuur van de bomen en de lanen weer meer op de voorgrond treedt.

Voor de vrijwilligerstuin werd mest geschept en de compostbakken werden omgezet. Vast vooruitkijken naar het nieuwe seizoen is ook leuk. De grond verzorgen door natuurlijke bemesting gaat ons helpen in het voorjaar, dan is de mest wat ingespoeld en kunnen de gewassen goed voedsel vinden en gaan groeien. Geniet u van de mooie blaadjes en hun kleuren? Als u ze nu tussen krantenpapier droogt kunt u er later collages mee maken, leuk om met kinderen te doen. Zowel het opzoeken als het drogen en verwerken tot een kunstwerkje. 

Veel plezier en tot volgende week.

Viridis