Column Viridis: ‘De zomer valt laat dit jaar’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Is de meteorologische zomer afgelopen, krijgen we een zomerse week.

Dat werd nog even heel veel genieten. Heerlijk weer om te fietsen, van de tuin te genieten en te wandelen. Want ook na een dag werken kan dat heerlijk ontspannend blijken.

Deze week had ik de laatste tuinclubavond van dit seizoen. Het was leuk om een tuin terug te zien die we vorig jaar ook hebben bezocht. Er was veel gesnoeid, zodat er licht was gekomen in de tuin op het noorden. Daardoor oogde de voortuin veel lichter en uitnodigend. Ook waren er meer bloeiende planten ingezet. 

Leuk om te merken dat iemand het tuinieren dit jaar echt goed ontdekt heeft. En door de tuinclub nieuwe ideeën heeft gekregen. De tuineigenaar had ook een cursus gevolgd over het gebruik van kruiden. Dus die stonden ook in de tuin, leuk als verdieping bij tuinieren. Het seizoen van onze tuinclub zit erop voor dit jaar, de avonden worden te kort voor tuinbezoeken. Als er één ding weer duidelijk werd dit jaar dan is dat er geen seizoen hetzelfde is als je van tuinieren houdt. 

Velen van ons gingen huiswaarts met een stek van een bijzondere vlinderstruik, de Buddleia alternifolia. Het woord zegt het al, met bijzonder blad en mooie slanke twijgen en bloemen, een beetje hangend, mooi paars. De laatste avond en een gezellige afsluiting met zelfgebakken appelcake bij de koffie en een drankje toe.

Ook op de gemeenschappelijke tuin merkten we hoe snel de tijd gaat als je eerst samen aan het werk bent en dan bij de kruidenthee van eigen tuin plannen maakt voor de burendag of voor het komend jaar. Van welke groente hadden we tekort, dus willen we volgend jaar meer van planten. Ook hier verschillende leeftijden en levensfases door elkaar, de jongste komt met haar kleuter lekker water geven. De oudste wordt bijna oma en daar zit van alles tussenin. Ook qua kennis en kennis delen vult dit elkaar erg leuk aan net als bij de tuinclubs. De beginner leert al doende van degenen met meer ervaring. Zowel stekken, zaaien als snoeien leer je door te kijken, te luisteren en te doen vanzelf. Ook lid worden van een tuinclub? Bij Groei en Bloei Midden- Kennemerland kun je meer informatie krijgen. Website: Midden-kennermerland.groei.nl

Ook heerlijk op deze warme nazomerdagen is het in de parken. Geniet van de door het water glijdende eenden en futen aan het Maalwater, de dwarrelende vlinders boven het riet, de ondergaande zon in de avond. Of je nu met of zonder hond wandelt, de rust in de natuur is heerlijk. De schaduw van de bossen in deze warme dagen ook heel aangenaam, dus trek er nog even lekker op uit. Naar het Heilooër of Bergense bos, de duinen en het strand. Het is zo weer voorbij.

Tot volgende week.

Viridis