Stompetoren krijgt kunstwerk ‘Lange bank’

Cultuur
Dit kunstwerk komt op het nieuwe dorpsplein.
Dit kunstwerk komt op het nieuwe dorpsplein. (Foto: aangeleverd)

STOMPETOREN - Het nieuwe dorpsplein in Stompetoren krijgt een kunstwerk. ‘De Lange bank’ - zoals het werk heet - wordt eind oktober onthuld, tegelijkertijd met de oplevering van het nieuwe dorpsplein. 

Maker is kunstenaar Michiel Kluiters. Zijn kunstwerk is uitgekozen door een commissie met daarin bewoners van het dorp. De gemeente Alkmaar heeft in 2018 het plan Dorpscentrum Stompetoren aangenomen. In het plan wordt een dorpsplein gecreëerd, met een nieuw horecagebouw en een supermarkt. Er komen 54 woningen (appartementen boven de supermarkt en eengezinswoningen aan de oostkant), parkeerplaatsen, groen en water. 

Openbare ruimte

De gemeente Alkmaar heeft een regeling om kunstwerken in nieuwbouwprojecten te plaatsen. Voor de keuze van een kunstwerk vraagt de gemeente advies van een commissie van professionele beeldend kunstenaars én van bewoners uit de wijk. Door de commissie voor het dorpshart Stompetoren zijn eind 2019 acht kunstenaars benaderd, waarvan er uiteindelijk drie zijn uitgenodigd om een schetsontwerp te maken. De keuze van de commissie viel uiteindelijk op Michiel Kluiters (www.michielkluiters.nl) met zijn kunstwerk ‘Lange bank’, een zitbank van tien meter lang. Het is een soort kruiwagenbank, met in het midden aan weerszijden een zwaar gietijzeren wiel. Op de buitenste zitplank staat in het kort het verhaal van het ontstaan van Stompetoren. Op de andere twee planken staan steekwoorden en namen, allemaal gerelateerd aan deze plek. Het idee is dat het kunstwerk naast zijn functie als rust- en ontmoetingsplek, ook functioneert als omgevingsmonument en als klankbord om herinneringen op te halen en verhalen en anekdotes over de geschiedenis van het dorp en de omgeving te herbeleven.