Supersupper Van der Linde pakt Wereldrecord

Algemeen
Supersupper Niek van der Linde.
Supersupper Niek van der Linde. (Foto: Marcel Attinger/ Creating4u.nl)

ALKMAAR - De Alkmaarder Niek van der Linde heeft in het weekend van 4 en 5 september voor de vierde keer de Non-Stop versie van de 11 Steden tocht op de SUP gewonnen. Daarnaast legde er nog nooit iemand zo veel afstand af binnen vierentwintig uur op een Stand up Paddle board.

Het was voor 43 jarige de vijfde maal dat hij meedeed aan de Non-Stop 11 Stedentocht op de SUP. Vier maal wist hij te winnen en één maal moest hij genoegen nemen met de tweede plaats. De deelnemers startten zaterdag ochtend in Leeuwarden en legden het 11 Steden parcours van iets meer dan 200km zonder slapen af. Ook de stops voor bevoorrading worden tot het minimum beperkt. Van der Linde: “Elke minuut en zelfs elke seconde telt. Ik ben negen maal gestopt om nieuw eten en drinken te krijgen. Zo’n stop kost zo’n 30 seconden. Ik kom niet van mijn board af en eigenlijk ligt mijn board nauwelijks stil. Als je één minuut langer doet over elke stop verlies je een hoop tijd. En dat kun je jezelf niet permitteren als je voor de overwinning gaat.”

Het begon voor Van der Linde voorspoedig en ook op de Friese meren kon hij de snelheid er goed in houden. Toen hij aan het begin van de avond weer vertrok vanuit Stavoren had Van der Linde het zwaar. “We hadden wind tegen en ik zag mijn gemiddelde snelheid langzaam teruglopen. Ik wilde gas blijven geven, maar het was echt zwaar. En ik wist van de vorige edities dat de laatste 30km pas echt zwaar zijn. Je moet dus energie overhouden want dat laatste stuk heb je stroming tegen en is het ook ondiep. Daardoor ga je ook trager. Al dat soort dingen gaan dan door je hoofd. Ik was bang dat ik mijn doel niet zou halen en dan vraag je je af of je dan niet net zo goed kunt stoppen. Maar het publiek langs de kant heeft mij er doorheen gesleept en uiteindelijk midden in de nacht kwam ik weer in een goed ritme. Dat wist ik vol te houden tot het einde. Met een overwinning, parcours record en 24uurs wereldrecord tot gevolg.”

De langste afstand op een SUP afgelegd binnen 24 uur was tot voor kort in handen van de Fransman Florent Dode met een afstand van 202,71km. Die afstand heeft Van der Linde overtroffen. Om aan die afstand te komen was hij wel 2km eerder gestart dan de officiële 11 Steden startlijn. Het nieuwe 24 uurs Wereld Record is 204,27km. De eindtijd van de 11 Steden tocht is 23:32:16. Een verbetering van bijna 50 minuten te opzicht van zijn oude parcours record.