Goud na training in Alkmaar

Algemeen
De gezamenlijke inspanning van Hoogland, Lavreysen, Van den Berg en Ligtlee leverde goud op voor Team NL.
De gezamenlijke inspanning van Hoogland, Lavreysen, Van den Berg en Ligtlee leverde goud op voor Team NL. (Foto: Tim de Boer)

ALKMAAR - Deze week namen de Nederlandse baanwielrenners deel aan het EK baanwielrennen in het Zwiterse Grenchen. Vorige week zette de olympische sprintploeg in Alkmaar de laatste puntjes op de i. Met resultaat: zowel de mannen als de vrouwen haalden goud. 

Shanne Braspennincx, Kyra Lamberink en Steffie van der Peet zorgden voor de kwalificatie van de vrouwenploeg. Tijdens het EK nam Hetty van der Wouw de plek in van Van der Peet. Het drietal reed een goede eerste ronde en mocht het in de finale tegen Duitsland opnemen. Zij gingen naar huis met de titel én met een nieuw wereldrecord: 46,551 seconde. 

Titel voor de mannen

Met een toptijd van 43,037 seconde tijdens de kwalificatie, verzekerden het trio Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Sam Ligtlee het team van een startbewijs op het onderdeel teamsprint. In de eerste ronde hiervan, zette ze met Jeffrey Hoogland in plaats van Ligtlee een nog scherpere tijd neer: 42,116 seconde. Jeffrey Hoogland pakte woensdag met grote overmacht goud op de kilometer tijdrit, een niet-olympisch nummer. Hoogland realiseerde een tijd van 58,016 en was daarmee liefst 1,7 seconde sneller dan zijn landgenoot Sam Ligtlee: 59,767. Het betekende het derde goud voor Nederland bij de EK na overwinningen dinsdag op de teamsprint bij zowel de mannen als de vrouwen. Hoogland werd eerder Europees kampioen op de kilometer tijdrit in 2015 en 2017, Ligtlee is de regerend wereldkampioen. Het EK baanwielrennen duurt tot en met zaterdag. Over twee weken volgt het WK in het Franse Roubaix.

Training in Alkmaar

Om de laatste puntjes op de i te zetten, trainden de renners vorige week op de wielerbaan in Sportpaleis Alkmaar. Na afloop werden de renners door hun bondscoach en door gemeente Alkmaar gefeliciteerd met hun in Tokyo behaalde resultaten en vertelden Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg waarom ze graag in Alkmaar trainen. Lees meer in onderstaand artikel. 


Olympische sprintploeg baanwielen ontvangt felicitaties van wethouder sport Pieter Dijkman. - (Foto: Jan Jong)