Unieke kans voor Stedelijk Museum

Algemeen
De gedroomde aankoop: Interieur van een gefantaseerde katholieke kerk.
De gedroomde aankoop: Interieur van een gefantaseerde katholieke kerk. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Geboren en getogen Alkmaarder Emanuel de Witte was een van de beste zeventiende-eeuwse Nederlandse architectuurschilders. Helaas heeft Stedelijk Museum Alkmaar geen enkel werk van deze belangrijke kunstenaar in de collectie. Nu doet zich een unieke kans voor: een particuliere verzamelaar heeft het museum een topstuk van De Witte te koop aangeboden. 

Het meesterwerk beschrijft een monumentaal interieur van een katholieke kerk. De Vereniging Rembrandt heeft 50% van de vraagprijs toegezegd, het Mondriaan Fonds geeft een aanvullende grote subsidie. Daarmee is de financiering echter nog niet helemaal rond: er is nog €25.000 nodig. 

Legpuzzel

Stedelijk Museum Alkmaar roept daarom alle Alkmaarders op om mee te helpen via een crowdfunding en zo dit meesterwerk te verwerven voor de collectie Alkmaar. Ook is met Ravensburger een legpuzzel ontwikkeld. Een deel van de verkoopprijs van €24,95 wordt gedoneerd aan de aankoop van het schilderij. 

Meester van het licht

Emanuel de Witte (1616-1691) was een stad- en leeftijdgenoot van schilder Caesar van Everdingen, van wie het Stedelijk Museum een uitzonderlijk grote collectie vertoont. Zijn vader Pieter de Witte was hoofd van de Franse school in Alkmaar. Emanuel de Witte maakte naam met zijn fenomenale vaardigheid in de weergave van licht – zonlicht dat gefilterd wordt door gebrandschilderd glas, in lange banen op een kerkvloer valt en warmgele vlekken maakt op zuilen en banken.

Bekijk het schilderij

Tot en met 26 november is het bijzondere schilderij te zien in het Stedelijk Museum Alkmaar. De Ravensburger puzzel is verkrijgbaar in de museumwinkel. Bijdragen aan de crowdfunding kan via www.stedelijkmuseumalkmaar.nl/crowdfunding


Emanuel de Witte - Interieur van een gefantaseerde katholieke kerk. Olieverf op doek, ca. 1670-1680