10 vragen aan Kees Ekhart

Algemeen
Kees Ekhart.
Kees Ekhart. (Foto: Kees Ekhart)

Antwoord op de vraag van Henk de Groot: ‘Waarom ben je als ras Amsterdammer in Langedijk gaan wonen?

Ja, ik ben inderdaad in Amsterdam geboren en getogen. Net nog geen driehoog achter in West. Ik moest wel in Zuid naar de HBS. Het verheffen van de ‘de kleyne luyden’ vonden mijn ouders. Ik heb met mijn gezin niet in Amsterdam gewoond. Voor het werk in diverse provincies gewoond en we zijn geëindigd in het mooie Langedijk. Boffers!

Wie bent u?

Ik ben 53 jaar getrouwd met Wytske, Rotterdamse en onderwijzeres. We hebben drie kinderen met elk twee kinderen. Ze wonen door het hele land. Het gaat ons allemaal goed. Een zegen! Na de militaire dienst heb ik samen met een vriend in een oude melkfabriek in Berlicum (NB) taugé gekweekt. Kunnen ze in Broek ook. Ik ben naast mijn werk economie gaan studeren aan de Erasmus Universiteit. Wel een klusje, maar dat lukte. Ik heb verder altijd in de verpakkingsindustrie gewerkt, 20 jaar voor Verblifa (blik) in Zaandijk, Deventer en Leeuwarden. Daarna vijf jaar in Karton in Appingedam en tenslotte 15 jaar een eigen bedrijf in kunststofverpakking in Edam. Nu gepensioneerd.

Van wie bent u dr ien?

Ik ben dr ien, de vijfde van zes kinderen, van Sjaantje en Henk Ekhart. Henk als 2e generatie zelfstandig pianostemmer. Mijn neef en zijn zoon wonen in Langedijk en zijn derde en vierde generatie Ekhart pianostemmers.

Wat heeft u met dit dorp?

Toen we in 1980 bij Deventer woonden ruilden we in de vakantie van huis met mijn zusje in Heerhugowaard. Met een roeibootje van Marktzicht zagen we het mooie Rijk der Duizend eilanden, nog weinig bebouwing. Jaren later voor het werk naar Edam. Waar wil je dan wonen? In Broek natuurlijk!

Wat is de mooiste plek van Langedijk? 

Ons eigen eilandje natuurlijk.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

We zijn vaak verhuisd. Dan is het belangrijk om je snel thuis te voelen. We zijn lid van de PKN kerk. Dat helpt. Als je actief bent voel je je gauw thuis. In Broek is dat voor ons door de Trefpuntkerk. We zijn al 26 jaar thuis in Broek op Landedijk.

Wat is uw advies aan de burgemeester?

Ik ben lid van de Raad van Toezicht van Horizon Zorgcentrum. Voor ouderen uit Langedijk is het mooi om in het dorp te kunnen blijven wonen als je zorg nodig hebt. Dat lukt nu lang niet altijd. Horizon Zorgcentrum heeft mooie uitbreidingsplannen bij de gemeente ingediend. Ik adviseer de burgemeester om de principe-goedkeuring voor de nieuwbouw nog op haar naam te schrijven.

Wat is het beste advies dat u zelf ooit kreeg?

Werk altijd of het voor jezelf is. Zorg dat iedereen in het bedrijf telt.

Wat zouden mensen echt van u moeten weten?

Dat ik me nog elke dag verbaas dat ik hier kan/mag wonen. Dat zal ik niet gewoon gaan vinden.

Wie is uw opvolger in deze rubriek?

Axel Noort dé Fietsenmaker in Broek. Hoe is het om samen met je vrouw een fietsenwinkel te hebben?