10 vragen aan Lars de Waard

Algemeen
Lars de Waard
Lars de Waard ((Foto: aangeleverd))

Antwoord op de vraag van Paul de Bakker: Kun je iets vertellen over het soort vracht dat jullie vervoeren, vroeger en nu?

De Waard Transport is lang geleden ontstaan In Broek op Langedijk. Mijn neef en ik zijn al de 5e generatie uit de Fam. de Waard die hier werkt. In 1930 zijn we begonnen met een kistenfabriek. Om de kisten op de bestemming te krijgen werd een transportbedrijf opgericht. Dat ontwikkelde zich al snel in het vervoer van diverse agrarische producten waaronder kool. Al sinds het bestaan ongeveer 90 jaar geleden kan gesteld worden dat vervoer van verschillende producten onderhevig zijn aan seizoensinvloeden. Kool groeit niet het hele jaar door. Datzelfde geldt ook voor vele groenten, vruchten, planten en zaden die tegenwoordig uit Italië naar Nederland vervoerd worden. Inmiddels is er niet veel kool meer tussen alle vrachten die wij vervoeren terug te vinden. Levensmiddelen in het algemeen daarentegen des te meer. Italianen blijken graag Hollandse aardappelen, groente, chocolade, koek of vlees te eten. Daarentegen wordt er in Nederland dan weer genoten van Italiaanse kazen zoals mozzarella, de wijnen of de pasta’s. Dat houdt ons elke dag behoorlijk bezig. 

Wie bent u?

Mijn naam is Lars de Waard, 27 jaar. Sinds ongeveer 1.5 jaar werk ik bij het familiebedrijf De Waard Transport, waarmee wij gespecialiseerd zijn in het internationale vervoer. In mijn functie als planner, koel-export Italië, houd ik mij bezig met alle temperatuur gecontroleerde zendingen die vanuit Nederland naar Italië vervoerd worden. Dagelijks plannen, monitoren & analyseren van de inzet van mensen, middelen en zendingen en daar optimale combinaties in vinden is mijn uitdaging. 

Voor mijn studie Logistiek & Economie heb ik enkele jaren in Venlo gewoond, waarna ik met veel genoegen terug ben gekeerd naar Langedijk. Behalve dat Langedijk een zeer aangenaam dorp is om te wonen en werken, ben ik graag omgeven door familie & vrienden.

Van wie bent u dr ien?

Ik ben dr ien van Jan de Waard en Marian Sytsma. Samen met mijn broer en zus groeiden wij op in Langediijk. In mijn werk heb ik ervoor gekozen om in de voetsporen van mijn te jong overleden vader te treden.

Wat heeft u met dit dorp?

Eén van de belangrijkste punten die het dorp kenmerkt is het water. Dit loopt als bindende factor door het dorp waar zomers en ’s winters (als het even mee zit) volop van genoten wordt. Als dan iedereen bij elkaar komt, kan ik daar enorm van genieten. Al van jongs af aan ben ik dan ook in mijn vrije tijd veel op het water te vinden. 

Behalve een fijne plek voor vrije tijd werk is het er ook prettig werken. De vele familiebedrijven die Langedijk rijk is bewijzen dat onze nuchtere maar professionele aanpak van duurzame aard is.

Wat is de mooiste plek van Langedijk?

Ik zou iedereen willen adviseren een keer vlak voor zonsondergang over de dijk langs het kanaal te lopen. Tussen de molen en de haven van Broek op Langedijk heb je een prachtig uitzicht over het duizend eilanden rijk. Met een ondergaande zon die de lucht rood kleurt, ben je op een heel bijzondere plek.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Langedijk vind ik een geweldige omgeving om in op te groeien. Samen met mijn broer en zus was er altijd wel iets te doen. Eén zeer dierbare herinnering is het moment dat wij door onze vader onderwezen werden hoe er met een aanhangwagen achter de skelter achteruit gereden kon worden. Ik was ongeveer 8 jaar oud en dit ontaardde al snel in een wedstrijd waarbij het de bedoeling was zo snel mogelijk een parcours met skelter en aanhangwagen af te leggen, achteruit! Mogelijk zijn hier de wortels gelegd voor een toekomst in transport.

Wat is uw advies aan de burgemeester?

Graag adviseer ik de burgemeester er op toe te zien dat er gewerkt wordt aan de realisatie van starterswoningen. De leeftijdsgroep waarin ik mij bevind laat veel tekenen zien, dat er een schrijnend tekort is aan betaalbare woningen in Dijk & Waard. 

Wat is het beste advies dat u zelf ooit kreeg?

Schoenmaker blijf bij je leest. Doe waar je goed in bent, dan is het eenvoudig daar plezier in te hebben en houden.  

Wat zouden mensen echt van u moeten weten?

Voordat ik mijn studie in Venlo begon ben ik ongeveer 1.5 jaar werkzaam geweest als internationaal chauffeur in Nederland & Italië. Hiervoor heb ik een periode van ongeveer 5 maanden in Italië gewoond. Dit is mij zo goed bevallen dat als ik Dijk & Waard ergens voor zou moeten verruilen, dat dit Italië zal zijn.

Wie is uw opvolger in deze rubriek?

Mijn opvolger in deze rubriek is Mona al Younis. Met haar man Imad mocht ik regelmatig meerijden naar Venlo toen ik daar studeerde. Na op verschillende plekken gewoond te hebben en nog steeds te werken hebben ze gekozen toch in Langedijk te blijven. Waarom is dit?