Mannenkoor De Lofstem trots op de jubilarissen

Algemeen
Linksachter Arno Balder en rechts voorzitter Jan Jong. Linksonder Willem Wagenaar en daarnaast Henk van Rijn.
Linksachter Arno Balder en rechts voorzitter Jan Jong. Linksonder Willem Wagenaar en daarnaast Henk van Rijn. (Foto: Theo Annes)

LANGEDIJK – De wekelijkse repetitie op de donderdagavond is al maanden verleden tijd. Ook kan het Mannenkoor De Lofstem niet optreden, dit alles vanwege het coronavirus. ‘’Dat is heel triest,’’ zegt Jan Jong voorzitter van De Lofstem.

“Het is niet anders en toch is er in deze periode een positief moment. We hebben maar liefst vijf jubilarissen die we helaas nog niet in het zonnetje kunnen zetten.’’

‘We missen het zingen heel erg’

Het koor bestaat in september maar liefst 95 jaar. En dat had natuurlijk een prachtig moment kunnen zijn om de jubilarissen even voor het voetlicht te halen.

“Normaal doen we dat tijdens de jaarvergadering, maar die kon ook al niet doorgaan.’’ Dirk Jan Slot en Piet Balder zijn twee jubilarissen die al vijftig jaar lid zijn van het koor. Ze kwamen tegelijkertijd en hebben samen een dikke vriendschap. Jan Jong: “De andere drie jubilarissen zijn 25 jaar lid van het koor. Dat zijn Henk van Rijn, Willem Peter Wagenaar en Arno Balder.’’

Nieuwe leden

Op dit moment bestaat De Lofstem uit zo’n 65 leden.

Jan: “Er is een periode geweest dat er 85 leden in het koor zaten. Maar door allerlei omstandigheden vielen er mensen weg. Vaak door de hoge leeftijd of door ongemakken waardoor optreden onmogelijk wordt.

We hopen al tijden op nieuwe leden. De jeugd heeft geen interesse maar mannen boven de vijftig jaar zijn van harte welkom. Onze repetities op de donderdagavond zijn altijd bijzonder gezellig onder leiding van onze dirigent Aldert Fuldner. En na gedane arbeid kijken we altijd uit naar de ‘derde helft’.

Onder het genot van een kopje koffie, een frisje of een biertje gezellig nakletsen. Dat beperken we meestal tot een uurtje. Heel goed voor de onderlinge sociale contacten. Ook voor de mannen die hun partner hebben verloren is een luisterend oor heel belangrijk.’’

Wales

Jan Jong, al 57 jaar lid van het koor en al een kwart eeuw voorzitter, laat zijn gedachten soms even de vrije loop.

‘’Over ruim vijf jaar bestaan we honderd jaar. Daarom hopen we in de komende jaren nieuwe leden met open armen te kunnen ontvangen, zodat we met een grote groep en niet te vergeten de vrouwen, een mooi feest kunnen vieren. En dan voor een volle zaal toeschouwers, want een optreden met publiek zorgt voor een fantastische sfeer.

Ons laatste uitje, met de partners, is al weer vijf jaar geleden. Een weekendje naar Gent. We hebben in al die jaren veel uitjes gehad en een van de hoogtepunten was het bezoek aan Wales. Met drie bussen vol, koorleden en partners, is dat een onvergetelijke reis geweest.’’

Computer

Vorig jaar, in september, mocht een groep van dertig personen, natuurlijk op anderhalve meter afstand, bij elkaar komen.

“We mochten in die periode repeteren in de Trefpuntkerk en we organiseerden twee shifts van dertig personen. Dat was een meevaller, maar daarna viel alles stil. Nu krijgen we via de computer van onze dirigent de tekst voor een nieuw nummer dat we dus thuis moeten instuderen.

Dat valt niet mee. Gezamenlijk een lied zingen is veel leuker, maar je moet wat doen, anders doen we maanden helemaal niets. En voor eventuele nieuwe leden: zingen kan iedereen en je hoeft geen noten te kunnen lezen. Verder wil ik even vermelden dat we heel blij zijn dat bedrijven ons steunen, ondanks het feit dat we afgelopen jaar niet een optreden hebben gehad. Geweldig.’’

De jubilarissen Arno Balder, van links naar rechts: Arno Balder, Willem Wagenaar, Henk van Rijn en voorzitter Jan Jong.