Jarl is blij met vrijwilligerswerk bij Kringloop Langedijk

Algemeen
'Het werk bij Kringloop Langedijk brengt mij heel veel.'
'Het werk bij Kringloop Langedijk brengt mij heel veel.' ((Foto: Bianca Huibers)

NOORD-SCHARWOUDE – Zomaar een maandagochtend rond de klok van negen uur. De zon schijnt al volop. Buiten het gebouw van Kringloop Langedijk staan honderden artikelen klaar om verkocht te worden. Binnen is het een en al bedrijvigheid. Een ontspannen sfeertje. Onder het genot van een kopje koffie spreken we met een van de vele vrijwilligers: Jarl Groen uit de Goorn.

“Ik ben al twee jaar betrokken bij Kringloop Langedijk. Ik had mijn studie aan de Hogere Hotelschool achter de rug en had een leuke baan toen ik ziek werd. Dit zorgde ervoor dat ik arbeidsongeschikt raakte, waarna een revalidatietraject vooruitgang bood. Via het UWV mocht ik vrijwilligerswerk doen. In eerste instantie voor een uurtje per week. Ik heb vele instanties benaderd maar niemand had interesse in iemand die maar een uurtje vrijwilligerswerk kon doen. Totdat ik Ronald van Twuijver belde en hij mij uitnodigde voor een gesprek. Ik begon met een uurtje per week en op dit moment ben ik er drie dagdelen per week. Ik ben erg dankbaar dat ik de kans heb gekregen en voel me hier thuis.’’

Vuilniszak

Stichting Kringloop Langedijk werd in 1982 door Ronald van Twuijver opgericht. In het begin bestonden de werkzaamheden uit het ophalen van schillen, metaal, papier, textiel, rubber en huisraad. Toentertijd werden deze materialen gewoon in een vuilniszak gedaan en weggegooid. De schillen gingen naar de koeien en varkens, metaal naar een verwerkingsbedrijf en papier naar de gemeente. De bruikbare goederen werden jarenlang opgeslagen. Na drie jaar opende Stichting Kringloop Langedijk haar eerst kringloopwinkel in Oudkarspel. De winkel was een groot succes. In 1994 verhuisde het bedrijf naar De Mossel 8A in Noord-Scharwoude en in 2004 nogmaals een verhuizing naar de huidige locatie De Mossel 10-12.

Drukte van belang

Zes dagen per week is Kringloop Langedijk open. “Elke dag komen veel mensen om te kijken of er iets van hun gading is. Het is bijna iedere dag een drukte van belang. Bezoekers die iets komen kopen en ook veel opkopers komen langs.” Een deel van de verkoopopbrengst gaat naar (lokale) goede doelen, welke dit zijn wil nog wel eens wisselen. “Het contact met de bezoekers is belangrijk. De sfeer is goed en ik praat zelf nooit over mijn ziekte, maar het is voor mij vallen en opstaan. Ik blijf positief over wat ik wel kan ook al weet ik niet wat de toekomst zal brengen. Ik sta vaak achter de kassa en help waar ik kan,” zegt Jarl, die in het verleden actief was in de voetballerij. Zijn grootste hobby is nu toch wel de dartssport. “Het darten heeft door de corona lang stilgelegen, maar hopelijk kan ik weer snel wat pijltjes gaan gooien.”

Jubileum

Volgend jaar bestaat Stichting Kringloop Langedijk veertig jaar. Gaat dat gevierd worden? “Wij vieren elke vijf jaar het lustrum,” zegt oprichter Ronald van Twuijver, die trots is op de vrijwilligers en ook zijn twee dochters steken graag de handen uit. “We zorgen dan voor een hapje en een drankje en gezellige muziek. En natuurlijk staan we stil bij het feit dat we al veertig jaar actief zijn. Iets om zeker trots op te zijn.’’

Volledig gewaardeerd

Jarl: “Mensen die belangstelling hebben om ook vrijwilligerswerk bij ons te doen zijn van harte welkom. Ik zou zeggen, kom eens een kijkje nemen. Het is persoonlijk voor mij heel belangrijk om deel uit te maken van dit team, waar iedereen meetelt. Ik ben op dit moment voor 100% afgekeurd maar voel me hier altijd voor volledig gewaardeerd.”

Stichting Kringloop Langedijk, De Mossel 10-12, Noord-Scharwoude is op de midweekse dagen van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Jarl Groen bij zijn favoriete plekje: de kassa.