10 vragen aan Christine Jong

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Christine Jong)

Antwoord op de vraag van Marieke IJdema: Wat is er vandaag de dag nog Langedijks aan Bejo Zaden?

Nog steeds werken er veel mensen uit Langedijk bij Bejo. Bejo is ontstaan uit twee bedrijven, één daarvan was Jacob Jong Zaden, gevestigd in Noord-Scharwoude. Na de fusie werd Bejo Zaden gevestigd in het karakteristieke pand aan de Dorpsstraat 612 (nu het filminstituut GDI). In oorsprong stevig geworteld in Langedijk dus.

Maar ook de veredeling van de kool kent zijn oorsprong in Langedijk. De Langedijker kool maakte internationaal faam. Deze werd vroeger met de koolvlet vervoerd naar de Broeker Veiling, de oudste veiling waar je met de vlet doorheen kunt varen. Vanuit deze ‘Langedijker genetica’ zijn inmiddels natuurlijk veel betere rassen ontwikkeld, maar zonder deze historie geen toekomst.

Veel van de Nederlandse activiteiten zitten nu in Warmenhuizen, maar deze maand is een deel van het kantoor van Bejo net verhuisd naar een tijdelijke locatie op de Statedijk in Broek op Langedijk. Dit in verband met de bouwwerkzaamheden.

Er is dus nog veel Langedijks aan Bejo, hoewel het bedrijf nu wereldwijd actief is in veredeling, productie en verkoop van zaden van o.a. kool, wortel en ui.

Wie bent u?

Ik ben Christine Jong, 50 jaar, getrouwd met Jos Verkaik en samen hebben we 3 kinderen (Willemijn, Berend en Quinten) die alle drie studeren. Al meer dan 15 jaar ben ik werkzaam bij het mooie bedrijf Bejo, waarvan het langste in de verkoop voor de West-Europese landen. 

Van wie bent u dr ien?

Mijn moeder is Berty T. Wieringa, wonende met haar honden in Oudkarspel, basisschoollerares, actief geweest in o.a. kerk, koor (NHJK) en zorginstellingen. Zij ontmoette mijn vader in Schoorl op de camping Jamarco. Mijn vader is Jan A. Jong, wonende met Marian in Zuid-Scharwoude, actief als organist, klarinettist, actief in de Kooger Kerk en 40 jaar werkzaam geweest als zaadhandelaar bij Bejo.

Wat heeft u met dit dorp?

Het is de plek waar ik op aarde kwam. Geboren in de Rozenstraat in Noord-Scharwoude, daarna verhuisd naar Zuid-Scharwoude. Daar heb ik tot mijn 17e gewoond. Er woont nog steeds veel familie hier en in deze regio heb ik vrienden gekregen die ik nog steeds graag en vaak zie. Ik ben vertrokken om te studeren in Breukelen en Leiden, daarna in het Groene Hart blijven wonen en gewerkt in de Randstad. Sinds 16 jaar weer terug op Langedoik vanwege het werk bij Bejo. Dat voelde toch als thuiskomen, ondanks dat er in 20 jaar heel veel veranderd is. Het was ook leuk om weer bekenden tegen te komen van vroeger op het schoolplein, in de sportschool en in de supermarkt. Langedijk heeft het dorpse karakter behouden, maar heeft veel faciliteiten binnen handbereik. Een fijn dorp voor een gezin met opgroeiende kinderen.

Wat is de mooiste plek van Langedijk?

Op dit moment is het overal prachtig groen en ook heerlijk om met de hond te wandelen langs de waterrijke plekjes. Met een bootje op het water is het natuurlijk helemaal genieten. Het zou mooi zijn als er meer doorvaarbare routes komen voor de Langedijker akkerschuitjes, die nu weer zo populair zijn. De combinatie van groen en water in combinatie met de rijke historie maakt Langedijk uniek.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Met mijn broer en zus gingen we vroeger op ontdekking het Duizend Eilanden gebied in, toen er nog geen huizen gebouwd waren. Met een bootje, een kano en een oude surfplank waanden we ons ver van de bewoonde wereld. We hebben wel eens overnacht met een tentje op één van de eilandjes, super spannend natuurlijk in het pikkedonker en de ratten die rond de tent liepen.

Wat is uw advies aan de burgemeester?

Tja, er is nog best veel werk aan de gemeente. Ik ken veel jongeren die graag een fijne plek voor zichzelf willen hebben in Langedijk, maar het aanbod is beperkt en op het moment stevig geprijsd. Daar moet de gemeente hard aan werken.

Het is van belang om actief te blijven luisteren naar burgers en bedrijven en als gemeente echt te acteren op basis van de input die gegeven wordt. Het duurt vaak lang voordat aangedragen verbeterpunten gerealiseerd worden. Dat kan daadkrachtiger met elkaar.

Wat is het beste advies dat u zelf ooit kreeg?

Toen ik eens - nogal vermoeid van korte nachten met kleine kinderen en lange werkdagen - in een boekwinkel liep, zag ik op een kaart staan: ‘Doe meer van wat je blij maakt’. Deze tekst kwam op dat moment sterk bij me binnen. Het helpt me om de goede keuzes te maken in het leven. Dat betekent voor mij vooral: meer tijd en aandacht besteden aan de mensen die me lief zijn.

Uw opvolger?

Graag zou ik Susan Harpenau willen vragen hoe we de sociale betrokkenheid in Langedijk kunnen vergroten. Zij heeft veel vluchtelingenwerk gedaan en verbindt daarnaast mensen met haar mooie jazzy zangstem.