Basisschoolleerlingen ontvangen ‘De Kleine Kroniek van de Beemster’

Algemeen
Blije kinderen met de eerste exemplaren van 'De Kleine Kroniek van de Beemster'.
Blije kinderen met de eerste exemplaren van 'De Kleine Kroniek van de Beemster'. (Foto: Han Giskes)


BEEMSTER - In het kader van het 85-jarig bestaan van Historisch Genootschap Beemster (HGB) is er een kleurrijk, goed geïllustreerd boekje samengesteld over de Beemster. Afgelopen zondag 12 september ontving een aantal kinderen van een basisschool uit Purmerend en drie basisscholen uit de Beemster uit handen van de voorzitter van het Betje Wolff museum, mevrouw Aafje de Jong, een eerste exemplaar van ‘De Kleine Kroniek van de Beemster’. Ook aanwezig waren burgemeester Heerschop namens de gemeente Beemster en burgemeester Don Bijl en wethouder Tijmstra namens de gemeente Purmerend.

Het 85-jarig bestaan was voor het Historisch Genootschap Beemster een mooie aanleiding om iets speciaals te bedenken. In mei van dit jaar ontstond het idee bij Aafje de Jong om voor de bovenbouw van de basisscholen een boekje te schrijven over de Beemster, een kroniek. Een schrijfcommissie werd gevormd met daarin mensen die veel ervaring in het basisonderwijs hebben opgedaan.

Basisscholen

Dankzij een intensieve samenwerking met de ambtenaar onderwijs van de gemeenten Beemster en Purmerend, werd er contact gelegd met alle basisscholen van beide gemeenten. Er werd erg enthousiast op deze kroniek gereageerd. Dit heeft geresulteerd in een oplage van 3400 exemplaren. Ook in de bibliotheek is het boekje straks te vinden.

Fusie

Met het oog op de fusie per 1 januari 2022 is dit boekje een interessante en leerzame aanvulling voor de geschiedenislessen van de groepen 6, 7 en 8. De kinderen in Purmerend leren op een toegankelijke manier de Beemsterpolder kennen. Dit gezamenlijke initiatief is mede tot stand gekomen in samenwerking met gemeente Beemster en gemeente Purmerend.

Aan het boekje werkten mee: Janna Bakker, Jaap Dik, Ger Ernsting, Kees de Groot, Mart Hellingman, Bert Jaarsma, Jan Jobsis, Aafje de Jong, Johan de Jong, Cor Roet. Vormgeving: Arjen IJff. Omslagfoto: Dennis A-Tjak

(Foto: Han Giskes)

 .

Afbeelding