Purmerendse Caroline wint fotowedstrijd Ode aan…

Algemeen
Caroline Pleysier toost met wethouders Mario Hegger en Jeroen Schalkwijk op haar winnende foto (op de achtergrond).
Caroline Pleysier toost met wethouders Mario Hegger en Jeroen Schalkwijk op haar winnende foto (op de achtergrond). (Foto: E. Ruis)

PURMEREND – Gisteren werd in het Purmerends Museum de eerste prijs uitgereikt van de fotowedstrijd ‘Ode aan het Laag Hollandse Landschap’, georganiseerd door het Bureau Toerisme Laag Holland (BTLH). De Purmerendse Caroline Pleysier mocht met die eer strijken dankzij haar ‘Nieuwsgierige koeien in het Jisperveld’. De fotowedstrijd was georganiseerd in het kader van het nationale themajaar ‘Ode aan het Landschap’ en riep (hobby)fotografen uit de hele regio op ‘Laag Holland’ in één foto te vangen en op deze manier hun ode aan het landschap te brengen. 

In totaal ontving BTLH meer dan 300 foto’s van maar liefst 124 (hobby)fotografen. Van prachtige vergezichten tot de dieren die ons landschap rijk is; alles zagen zij voorbij komen. Het was dan ook niet makkelijk om tot een top 3 te komen. Na lang wikken en wegen is dit toch gelukt. Op nummer twee eindigde Henk van Dijk met een foto van de Schermermolens, en nummer drie werd Jean Paul Bardelot met een foto van Molen de Nagtegaal. 

Tekst loopt door onder afbeelding


Shirley Benoit, directeur van Bureau Toerisme Laag Holland, zet Caroline in de bloemen. (Foto: E. Ruis)

Alles zat mee

De winnende foto van Caroline Pleysier werd benoemd als ‘Nieuwsgierige koeien in het Jisperveld’. Aan de aanwezigen legde ze uit hoe ze tot de foto is gekomen. Wanneer zij aan het Laag Hollandse denkt, ziet ze weilanden, koeien, water en mooie luchten. Al deze aspecten komen in deze foto naar voren. Op een mooie dag in mei stapte zij zoals gewoonlijk op de fiets naar het Jisperveld dat samen met Het Twiske haar favoriet is. Caroline herinnert zich deze dag nog goed. De koeien waren nieuwsgierig en alles zat mee: de reflectie in het water, de mooie blauwe lucht en het verse groene gras. “Ik ben maar tegen die koeien gaan praten, en zo kwamen ze dichterbij en bleven ze staan. Dat gaf me de tijd om deze foto te maken.”

Mooiste stukje

Jeroen Schalkwijk, wethouder van Wormerland, die aanwezig was bij de prijsuitreiking kon zich volkomen vinden in de foto. “Een ode is ook laten zien hoe trots we zijn op onze omgeving”, gaf hij aan. “En dit is het mooiste stukje van de omgeving Jisperveld, Wormer. Het is mooi als mensen dat, aan de hand van deze foto, rondvertellen.” 

Belang van landschap

De eveneens aanwezige wethouder Mario Hegger benoemde het belang van het landschap voor een stad. “Als stadsmens heb ik ervaren hoe belangrijk het is. Het zorgt ervoor dat je niet verstikt, dat je naar buiten kunt, tot rust kunt komen, lekker wandelen en genieten. Daarom is het juiste beheer ervan zo belangrijk, daar zet ik me als bestuurder voor in. Deze fotowedstrijd voor een Ode aan het landschap waarderen we dan ook heel erg, met dit soort projecten is iedereen ermee bezig.”

Te zien in museum

Sinds 7 oktober is de winnende foto te zien in het Purmerends Museum. Daarnaast kreeg Caroline twee vrijkaarten voor het Purmerends Museum, een mini-reportage in het magazine ‘Dagje uit in Laag Holland’ en een cadeaubon van Brasa Bar & Kitchen t.w.v. 50 euro.