Melvin Smid bedrijft dagelijks topsport

Algemeen
Melvin op een historisch stukje Purmerend, in het moordenaarssteegje.
Melvin op een historisch stukje Purmerend, in het moordenaarssteegje. (Foto: Helana Aslander)

PURMEREND - Melvin Smid (43) is een druk baasje. Naast zijn werkzaamheden in de gemeenteraad, voor ‘zijn’ Stadspartij-BBP, de bemoeienissen bij Spurd en zijn rol als mantelzorger gaat het op en top familiemens nog steeds voor zijn droom, meedoen aan de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs. 

Het is niet de enige droom die hem soms overkomt. Diep in zijn hart zou hij dolgraag de eerste Purmerendse wethouder zijn die aan de Paralympics meedoet. Om die weg te plaveien zal de Stadspartij-Beemster Polder Partij de komende jaren minimaal de stabiele factor moeten zijn die ze nu is. En dan nog!

Melvin Smid is realist genoeg om dat te beseffen. “Maar af en toe dromen van dit soort mooie uitdagingen mag toch wel?”, klinkt het bijna verontschuldigend. “Ik wil altijd het beste uit mezelf halen en als ik ergens in geloof ga ik ervoor.” De eerste politieke tikken worden op 24 november verwacht, als Purmerend en Beemster voor het eerst gaan stemmen voor een en dezelfde gemeente. Aan wie de ‘rechtse directen’ worden uitgedeeld is nog volstrekt onzeker. “Maar dat het erom gaat spannen staat wel vast”, kijkt Melvin Smid vooruit.

Vlammen in Parijs

Dan zijn sportieve uitdaging als rolstoeltennisser. Smid traint zich een slag in de rondte om over ruim tweeënhalf jaar te vlammen in Parijs. “Ik train nu ongeveer 10 uur in de week met Joost Franke in Neckslag, maar probeer ook elders mijn uurtjes te maken. Het mooiste zou zijn als ik een heel team om me heen kan formeren. Dan zou ik nog meer meters kunnen maken”, schetst hij zijn ideale plaatje.

Galgenhumor

Smid, die galgenhumor tot zijn tweede natuur heeft gemaakt, wil in 2022 minimaal 18 toernooien, nationaal en internationaal, spelen. Hieronder vallen ook de Belgische criterium-toernooien. Zijn eerstvolgende test dit jaar is van 21 tot en met 24 oktober in het Franse Montfermeil. “Het is een officieel ITF-toernooi. Eindelijk, want door de beperkingen vanwege corona is er tot nu toe niks gekomen van het spelen van wedstrijden en toernooien.” Op 20 oktober is de loting en weet de Purmerender, die tussentijds gedurende zes jaar in Beemster heeft gewoond, tegen wie hij het moet opnemen.

Vanaf februari volgend jaar worden er weer in volle omvang ranglijst-toernooien gespeeld. Vanaf dat moment kan Melvin Smid werken aan het bestormen van de internationale top 100. “In Nederland ben ik 17e in het enkelspel en 15e in de dubbel. Het moet gewoon lukken om steeds hogerop te klimmen”.