Bijzondere ‘Ode aan het NH-landschap’ in het museum

Algemeen
Gasten bij de opening vergapen zich aan de Ode aan het Noord-Hollandse Landschap.
Gasten bij de opening vergapen zich aan de Ode aan het Noord-Hollandse Landschap. (Foto: E. Ruis)

PURMEREND -  Tot eind januari 2022 is er in het Purmerends Museum een bijzondere tentoonstelling te zien: Een Ode aan het Noord-Hollandse landschap. Hierin  hebben inwoners van Purmerend, Beemster en omliggende gemeenten in eigen kunst het landschap weergegeven. De ruim honderd uitgekozen werken bieden een kleurrijke, gevarieerde verzameling. Afgelopen vrijdag werd deze tentoonstelling onder grote belangstelling geopend door wethouder Eveline Tijmstra en Moncef Beekhof, directeur van het Purmerends Museum. Met deze tentoonstelling sluit het museum aan bij het landelijke themajaar.  

Tekst loopt door onder afbeelding

Moncef Beekhof en Eveline Tijmstra steken bij de opening hun enthousiasme over deze tentoonstelling niet onder stoelen of banken. (Foto; E. Ruis)

Het Noord-Hollandse landschap is uniek en zit vol historie en verhalen. Over de schoonheid, veelzijdigheid en waarde van onze buitengebieden. Over hoe we leven in en met het landschap, door de eeuwen heen, nu, en met oog voor de toekomst. In 2021 vieren we de verbinding. Tussen natuur en cultuur en tussen landschap en mens. Het Purmerends Museum riep kunstenaars en aspirant-kunstenaars uit de stad en regio op om landschappen te maken en in te dienen. 

Meer dan tachtig kunstenaars en aspirant-kunstenaars van jong tot oud zonden meerdere werken in. Op doek, op papier, in textiel, glas en in keramiek. Na een procedure, waarbij een keuze werd gemaakt op basis van kwaliteit, aansprekendheid en verscheidenheid in de tentoonstelling, bleven ruim honderd werken over die nu te zien zijn. Voor velen is dit een bijzondere kans om met hun eigen werk in een museum te kunnen hangen of staan. Vrijwel alle werken hebben het landschap uit de eigen omgeving als thema. De ene keer vrij letterlijk, de andere keer meer abstract. Het totaal van al deze werken en stijlen levert een fascinerend, kleurrijk en divers beeld op over hoe de inwoners van dit gebied hun omgeving zien en beleven. Voor deze tentoonstelling werkte het Purmerends Museum onder andere samen met Cultuurhuis Wherelant.


(Foto: E. Ruis)