Draag bij aan hét geluid van Purmerend en Beemster in Burmster JamBam

Algemeen
Met muziek brengt componist Merlijn Twaalfhoven mensen bij elkaar, ook op de Burmster JamBam
Met muziek brengt componist Merlijn Twaalfhoven mensen bij elkaar, ook op de Burmster JamBam ((Foto: aangeleverd))

PURMEREND/BEEMSTER - Met het PurmerEnd of the Year festival in december luidt Poppodium P3, in samenwerking met Theater de Purmaryn en Theater de Verbeelding, de fusie tussen Purmerend en Beemster muzikaal in. Onderdeel hiervan is de Burmster JamBam (let op de bijzondere naam!): een muzikaal improvisatieproject. Dit zal op 18 december in de grote tent op de Koemarkt het gezamenlijke geluid van Beemster en Purmerend laten horen, middels zoveel mogelijk muzikanten uit beide gemeenten. Componist Merlijn Twaalfhoven componeert deze Burmster JamBam op basis van de muziekinstrumenten die deelnemers meebrengen. Speel je een instrument, zit je bij een muziekvereniging of in een band,, zing je in een koor? Wat je ook doet op muzikaal gebied: Meld je aan vóór 1 november en doe mee aan dit muzikale avontuur. Merlijn hoopt op een paar honderd deelnemers, dus plaats genoeg!

Aanmelden kan nog tot 1 november

Mee doen kost de deelnemers weinig tijd. Op zaterdag 18 december in de ochtend repeteren zij samen, waarna twee optredens volgen van elk 40 minuten voor publiek (dat overigens ook een rol krijgt in de jambam). Wel krijgen zij de kans om samen te werken met een bijzondere componist. Merlijn Twaalfhoven is opgegroeid met muziek en ziet muziek als een ontmoeting tussen mensen. “Het is heel mooi dat vorm te geven als componist.” Zijn kracht is om mensen samen te laten komen in de meest bijzondere muzikale combinaties, al dan niet samen met koks, dj’s of met blinddoeken om. Dit deed hij onder andere op daken in een stad zodat iedereen kon horen wat ze deden, maar ook in bijvoorbeeld een vluchtelingenkamp in Jordanië, in Syrië. op een VN conferentie, in Carnegie Hall in New York, in moeilijke wijken van steden als Buenos Aires, en met complete middelbare scholen.

Het mooiste is om alle klanken aan het woord te laten maar uiteindelijk te laten mengen

Hoe meer verscheidenheid hoe beter

De manier waarop hij ontmoetingen vorm geeft is door deze vooral spontaan te laten gebeuren. Binnen een kader weliswaar dat de deelnemers houvast geeft en het geheel naar harmonie leidt. Merlijn: “Het mooiste is om al die verschillende kleuren en klanken, van zachte koorzangers tot slagwerk en blazers, aan het woord te laten maar uiteindelijk te laten mengen. Hoe meer verscheidenheid hoe beter, dus wat je ook doet, of hoe klein en bijzonder ook, het is voor mij altijd een element. Net als een kok verzamel ik ingrediënten en maak er een geheel van. Waarbij mijn uitdaging is om toch iedereen hoorbaar te maken.”

Het wordt een speeltuin waar ook het publiek een rol in krijgt

Werken met tekens

“Bij improvisatie denk je al snel dat je allerlei toonsoorten moet beheersen, of ideeën uit jazz etc. moet kunnen toepassen. Niet bij mij. Ik maak een stuk waarbij vooral je oren en ogen open moeten staan. Het wordt uitgevoerd onder begeleiding van muzikale leiders, onder andere Wouter Hakhof met wie ik al jaren werk. Dirigenten die tekens aangeven zodat deelnemers heel mooi kunnen reageren op elkaar. Zodat we echo’s en klankvelden kunnen creëren en tonen kunnen toevoegen, zonder bladmuziek. Het wordt een speeltuin waar het publiek ook een rol in krijgt.”

Rijkdom van Purmerend en Beemster

Wat het precies voor muziekstuk gaat worden weet hij nog niet. Daarvoor moet hij eerst weten met welke ‘ingrediënten’ hij gaat werken, wanneer alle aanmeldingen binnen zijn. “Ik ga iets maken dat past bij de mensen die mee doen. We maken een heel eigen klank, echt een muziekavontuur waarin we de rijkdom van Purmerend en de Beemster laten horen.”

Geef je op en doe mee, het wordt zeker een uniek avontuur. Aanmelden, nog tot 1 november, kan via pr@theaterdeverbeelding.nl.


Merlijn Twaalfhoven gebruikt muziek om mensen elkaar te laten ontmoeten. (Foto: aangeleverd)