Symon Bakker was gastheer tot in zijn diepste vezels

Algemeen
Symon Bakker zoals de meesten hem kennen.
Symon Bakker zoals de meesten hem kennen. (Foto: aangeleverd door de familie)

Het overlijden van Symon (Jacob) Bakker, op 12 juli jongstleden, heeft er bij velen behoorlijk ingehakt. De gastheer pur sang van bekende restaurants als Het Vergulde Paardshoofd, De Hollandse Tuyn en het huidige Effe Anders zou in september 63 jaar geworden zijn. Het mocht niet baten. Symon vocht 8 jaar lang tegen MSA-P, een aan Parkinson gerelateerde ziekte.

Een rasechte horecaman, die gevoelsmatig exact wist hoe hij het vak tot in de details moest invullen. Na een bijbaan in het vroeger bekende hotel restaurant Bellevue aan het Tramplein volgde hij de hotelschool. Daarna werkte hij in de gerenommeerde Amsterdamse hotel-restaurants Americain, Amstel Hotel en Victoria. Vervolgens werd hij bedrijfsleider van Het Vergulde Paardshoofd aan de Koemarkt. Dit goed lopende restaurant kocht hij later en zette het met succes voort.

Koemarkt 7

Een plan om met zijn gezin naar Zuid-Afrika te emigreren en daar een bed & breakfast te beginnen, zat wel in zijn hoofd maar werd uiteindelijk niet uitgevoerd. In plaats daarvan zette Symon Bakker in Zaandam restaurant De Kleine Waarheid op. Echter Purmerend bleef trekken en toen het pand Koemarkt 7 vrij kwam, besloten hij en zijn echtgenote Joyce hier De Hollandse Tuyn te beginnen. Later kon hij het naastgelegen pand op nummer 5 kopen. Dit werd omgedoopt in Effe Anders. Later kregen beide panden de naam Effe Anders op de voorpui.

Gasten naar de zin

De vaste klanten van Effe Anders, dat al sinds jaren wordt gerund door de zoons Nick en Barry, zullen Symon voor altijd blijven herinneren als een gastheer tot in zijn diepste vezels. Hij had het pas naar zijn zin als de gasten dat ook hadden. Symon verwelkomde hen altijd bij de deur in een smetteloos wit jasje. Tussen de gerechten door liep hij als een hoeder langs de tafels om te vragen of het allemaal naar wens was. 

Hij was vooral een lieve vader voor ons, voor zijn gezin

“Maar dat was hij thuis, bij verjaardagen, feesten en partijen ook altijd. Mijn vader genoot ervan om een goede gastheer te zijn. Maar dat niet alleen, want vooral was hij een lieve vader voor zijn gezin. We hadden hem graag nog jaren bij ons gehad, maar helaas is hij veel te vroeg overleden”, kijkt Nick Bakker terug.

Symon Bakker kan ook gerust worden gezien als de grondlegger van wat nu de Koemarkt is, een groot en divers ingericht horecaplein. Die plannen had hij volgens Nick vroeger al.

Afgelopen maandag maakte de rouwstoet, met Symon voorop, een laatste rondje over de Koemarkt. Symon was geen man voor op de voorgrond. Maar als hij dit geweten had, wat zou hij het mooi gevonden hebben.

Symon Bakker laat zijn vrouw Joyce, zijn zoons Nick en Barry en kleinkinderen Romée, Nino en Diaz achter.     

JOHN BONTJE