Reünie oud- en huidige post- en baliemedewerkers

Algemeen
Rens van den Berg en Pascal Ton voor wat eens het postkantoor was.
Rens van den Berg en Pascal Ton voor wat eens het postkantoor was. ((Foto: aangeleverd))

BEEMSTER/PURMEREND – In 2020 zou een herhaling volgen van de reünie die vier jaar eerder werd gehouden voor voormalige en huidige post- en baliemedewerkers van Purmerend. Ware het niet dat corona het leven van velen danig in de war schopte. Op zaterdag 27 november van dit jaar gaat het dan eindelijk gebeuren, in het MFC in de Zuidoostbeemster. Oud-postbezorgers Rens van den Berg en Pascal Ton zijn (opnieuw) druk bezig met voorbereiden. 

Bij Rens en Pascal klopt het posthart nog steeds. Blijkt uit de herinneringen die ze regelmatig ophalen en tijdens die gelegenheden praten over ‘wij’ en ‘ons’. “Een prachtig beroep, postbezorger”, stelt Pascal. “Je bent eigen baas. Loop je hard, dan ben je vroeg thuis. Loop je zacht, dan ben je laat thuis.” 

Maar ook een leven met meer ontberingen dan nu. Hebben we tegenwoordig te maken met zachte winters en slechts zo nu en dan extreme omstandigheden, in de tijd dat Rens en Pascal hun wijk afwerkten, hoorden pakken sneeuw, strenge vorst en onstuimige storm er gewoon bij.

“Ook bij min-vijftien stapten we gewoon op onze fiets of brommer. Ik was angstiger voor storm dan voor gladheid, want dan konden er altijd dakpannen naar beneden komen. Eén dag maar hebben we geen post bezorgd. Verder altijd.”

Toen de digitalisering om zich heen begon te grijpen, werd het een stuk minder druk bij de posterijen. Agentschappen nabij Purmerend werden opgeheven en de postbezorgers troffen elkaar vooral in het hoofdkantoor aan de Gedempte Where, het pand dat al jaren leegstaat en een wat troosteloos bestaan lijdt totdat het plaatsmaakt voor moderne appartementen.

De mooie herinneringen overheersen. Rens van den Berg vertelt: “Ik zat op Bali aan een zwembad en had niks te doen. Ik plaatste op Facebook een bericht om de interesse voor een reünie te peilen en kreeg veel reacties. Pascal deed mee en samen hebben we de reünie georganiseerd.”

Op 27 november kunnen er weer herinneringen met oud-collega’s worden gedeeld. De kosten zijn €20,-. Het bedrag kan worden overgemaakt op rekeningnummer NL15KNAB0725282991 t.n.v. P. Ton. Vragen? Stuur een mail naar renze56@hotmail.com of bel Rens op telefoonnummer 06-27140709.