Popacademie (DMA) biedt muzikaal platform voor elke ambitie

Algemeen
Debby Langereis in haar gloednieuwe popacademie.
Debby Langereis in haar gloednieuwe popacademie. (Foto: RodiMedia/NV)

PURMEREND – In het monumentenpand op de hoek van de Emmakade opende onlangs de Dutch Music Academy (DMA) haar deuren, onder de bevlogen leiding van Debby Langereis. Een muzikaal platform voor wie gewoon een instrument wil leren bespelen, én voor diegenen met grotere ambities die uiteindelijk op het podium willen staan. En dat podium is er overigens ook al bij DMA ..

Debby heeft lang lesgegeven op het NKT en ze had al jarenlang haar zangstudio aan huis, waar ze zo’n 70 leerlingen begeleidde. “Ik groeide daar gewoon uit”, geeft ze aan. “In januari reed ik toevallig langs dit pand. Het stond al leeg maar ik vroeg de toenmalige huurders of ik even binnen mocht kijken. Diezelfde middag liep ik hier rond en wist gelijk: dit is mijn muziekschool. Op 1 april kwam het vrij en zijn we snel alles gaan opstarten. Ik had zelfs nog niet eens een echt plan, alleen een visie dat ik een muziekschool wilde. Maar omdat ik een ondernemersplan moest schrijven, viel gaandeweg alles op zijn plek en ging alles rollen.”

Intieme setting

“Ik wil hiermee een muzikaal platform bieden; waar je muziekles krijgt, maar ook op vrijdagavond hier in de lounge in intieme setting je eigen liedje kunt laten horen op het podium, en als je zin hebt lekker kunt meezingen met het VrijMiKo, oftewel het vrijdagmiddagkoor”, vervolgt ze. “En toegankelijk voor iedereen, of je nu alleen een bepaald instrument wil leren bespelen of als je je voorbereidt op een muzikale opleiding. Voor dat laatste hebben wij pakketten die alles bieden wat je daarvoor nodig hebt. Ons team werkt nauw samen en we helpen mensen om hun eigenheid te ontdekken. Dus naast gewoon drumles nemen, kun je hier ook een volledig plan ontwikkelen. Onze productiedocent bijvoorbeeld krijgt van de week twee rappers langs die iets willen gaan opnemen, daar gaat hij ze de tools voor bijbrengen die daarvoor nodig zijn.”

Geluiddicht

De locatie is perfect. Het is goed te bereiken met het ov, handig omdat veel leerlingen uit Amsterdam komen. Van binnen is het karakteristieke pand flink aangepakt om verschillende, geluiddichte, ruimtes te creëren zoals de multifunctionele ruimte voor productieles, songwriting, muziektheorie en pianoles. Het ‘drumhok’ heeft twee drumstellen staan en ook deze is volledig geluiddicht, net als de zangstudio van Debby en het gitaar- en baslokaal. En dan is er nog de grote, gezellige lounge met de zitjes en het podium.

Passie delen

Haar team bestaat uit jonge, bevlogen mensen vanuit het conservatorium. Debby: “Veel van mijn leerlingen zijn daar uiteindelijk terecht gekomen en ik heb hen benaderd om naar het plan te kijken. Het is bovendien een geweldige fuik voor goede mensen. Het mooie is dat zij jong zijn én een docentenhart hebben. Maar ook ambiëren ze zelf het podium, dus ze delen dezelfde passie als veel van hun leerlingen. Voor mijzelf zijn de concerten ook een beetje de kers op de taart. Maar juist omdat dit stil lag kon ik mij helemaal focussen op DMA. Dit is mijn passie. Mijn leerlingen vinden dit ook helemaal fantastisch. Een aantal wilde al langer een muziekinstrument erbij doen, dat kan nu allemaal, ik bied het allemaal aan onder één dak.”, besluit ze. Iedereen is welkom om ’s een proefles mee te doen.

www.dutchmusicacademy.com