Kastjes met boeken

Column
Linda de Groot.
Linda de Groot. (Foto: Sandrinos Fotografie)

Sinds een jaar hebben wij een minibieb in onze voortuin staan. Dat is een kastje met boeken waar iedereen die langskomt boeken van kan meenemen om te lenen of te houden en waar je ook weer zelf boeken bij kunt zetten. Een heel handig ruilsysteem voor boeken en leesplezier dus. En in het geval van ons biebje ook voor kinderboeken. Veel mensen weten ons kastje en de velen die er in het afgelopen jaar in de omgeving bij zijn gekomen, te vinden en laten me weten hoe blij ze worden van het doorgeven en ruilen van boeken. Op die manier kun je een mooi verhaal waar jij van hebt genoten weer doorgeven aan een ander. 

Sommige kinderen weten er niet goed raad mee en bellen nog even aan om te vragen of ze echt zomaar een boek mee mogen nemen. Anderen strijken blij op het grasveldje voor ons huis neer om eens rustig een stapeltje boeken door te nemen voordat ze besluiten of ze ze meenemen. 

Op woensdagmiddag zie ik veel ouders met kinderen even langskomen om te zien of er nog wat te halen of te ruilen valt. Het is dé manier om makkelijk en goedkoop aan nieuw leesvoer te komen en te kijken welke boeken jouw kind wél leuk vindt. Want je kind aan het lezen krijgen is soms nog best een dingetje. 

Woordenschat

En lezen doet veel voor je kind. Lezen en voorgelezen worden helpen je kind om een woordenschat op te bouwen, taal te leren kennen en daardoor zelf ook beter en makkelijker te gaan lezen en praten. En dan is het handig als lezen leuk is. Als het een saai boek is, of je hebt niets met het onderwerp, tja, dan ga je niet lezen. 

Voorlezen

En lezen wordt ook leuker als het je makkelijker af gaat natuurlijk en daar kun je als ouder dan weer bij helpen door van jongs af aan voor te lezen, verhalen te vertellen en woorden te geven aan alle dagelijkse dingen die je ziet en doet. Want daar leert je kind van en dat helpt hem of haar om ook beter te gaan lezen. 

Maak gebruik van de minibiebs!

Dus, wil je nog een leuk boek om (voor) te lezen voor of met je kind? Doe je voordeel met de vele minibiebs die er inmiddels zijn of plaats er zelf nog eentje bij als je er de ruimte voor hebt. 

linda@ldgcoaching.nl | www.relaxtemoeder.nl