Samenwerking OBA en Amsterdams onderwijs

Algemeen
De samenwerking wordt bekrachtigd.
De samenwerking wordt bekrachtigd. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - De Mokum Maakcoalitie en Stichting Openbaar Primair Onderwijs ‘Samen tussen Amstel en IJ’ (STAIJ) slaan de handen ineen. Woensdag 3 november werd deze samenwerking bekrachtigd door directeur Martin Berendse (OBA) en bestuurder Arnold Jonk (STAIJ). Hiermee is een belangrijke stap gezet in de verbinding tussen de OBA (initiatiefnemer van de Mokum Maakcoalitie) en het Amsterdams onderwijs. 

Maakplaats 021, een initiatief van de OBA, Waag, Pakhuis de Zwijger en Hogeschool van Amsterdam, is de succesvolle basis van de Mokum Maakcoalitie. Samen als Maakplaats 021 hebben ze nu het initiatief genomen een doorstart te maken met de Mokum Maakcoalitie. De coalitie heeft tot doel alle Amsterdamse kinderen een maker mindset aan te leren die ze in staat stelt digitaal, creatief, cultureel en techn(olog)isch makerschap te ontwikkelen (leren door te maken). Zo leren ze welke rol de digitale samenleving in hun leven speelt en hoe het invloed heeft op het vormen van hun identiteit en het vinden van een plek in de wereld. 

De kracht van de coalitie is de intensieve samenwerking tussen diverse partners en het Amsterdams onderwijs op het gebied van technologie, wetenschap, burgerschap en kunst. Op die manier zetten de partijen zich in voor kwalitatief goed (maak)onderwijs voor alle kinderen in de stad Amsterdam. Samenwerking intensiveren “De OBA wil de komende jaren intensief samenwerken met het Amsterdams onderwijs. Grote stappen zijn nodig”, aldus Berendse. “Tijdens de coronacrisis zijn de vraagstukken op het gebied van lezen, leren en 21e-eeuwse vaardigheden gegroeid. Ook in Amsterdam. Het lerarentekort en de werkdruk in het onderwijs blijven een probleem. Kinderen zijn hiervan de dupe.” Jonk: “Natuurlijk willen we dat onze huidige leerlingen en onze leerkrachten zo min mogelijk leiden onder dit tekort. We zoeken dus naar partners in de stad die inhoudelijk goede programma’s kunnen maken voor onze leerlingen, terwijl leerkrachten worden ontlast.” 

De Mokum Maakcoalitie is een samenwerkingsverband van de OBA, Waag, Pakhuis de Zwijger, Hogeschool van Amsterdam, NEMO Science Museum, Cinekid, The Beach, Designathon Works, Lekkersamenklooien, NewTechKids, Cultura Nederland, Next Nature Network en de W&T kennismakelaars van de gemeente Amsterdam.