Succesvolle aftrap Burmster JamBam smaakt naar meer

Cultuur
De eerste opkomst liet al een enorme variëteit zien in instrumenten.
De eerste opkomst liet al een enorme variëteit zien in instrumenten. (Foto: Erika Nannings)

PURMEREND/BEEMSTER - Afgelopen zondag was de eerste kennismaking met de muzikaal leider van Burmster JamBam, componist Merlijn Twaalfhoven. Dit evenement, dat onderdeel is van het Purmer-End-Of-The Year Festival, komt 18 december tot uiting in “hét geluid van Beemster en Purmerend”, waarmee de fusie tussen de twee gemeenten wordt ingeluid. Zo’n 50 muzikanten, zangers en zangeressen gingen deze ochtend het avontuur aan. Zij vertegenwoordigden zeker niet alle aanmeldingen, maar waren met genoeg mensen om de muziek te laten klinken en de magie te laten voelen die ontstaat als mensen samen iets creëren. Na afloop ging iedereen met veel inspiratie, nieuwe energie en goed geïnformeerd over de opzet van het project weer naar huis.  

Zowel muzikanten die zich al aangemeld hadden als nieuwsgierige aspirant deelnemers kwamen met hun instrumenten of stem naar P3 getogen om te ervaren wat Burmster JamBam inhoudt en wat Merlijn Twaalfhovens plan is. Want hoe componeer en dirigeer je zo’n groot muziekstuk of orkest met muzikanten die elkaar niet kennen en van verschillend niveau zijn? Daarin ziet deze doorgewinterde musicus geen enkel probleem. Dat is nu juist de uitdaging die hij graag wil aangaan. De muzikanten uit hun comfortzone halen, eens iets anders te laten doen dan ze gewend zijn. Met een grote verscheidenheid aan instrumenten: van koperen en houten blaasinstrumenten tot verschillende snaarinstrumenten, van percussie/slag tot didgeridoo, van accordeons, sitar, matterhorn tot doedelzak. Het kan en mag allemaal. Al deze “ingrediënten” worden bij elkaar gevoegd en vormen samen een geweldig gerecht, rijk aan kleuren, tonen, textuur, dynamiek, maar ook verstilling en rust. Zo verbeeldt Merlijn zijn plan en hij zorgt er daarbij tegelijkertijd voor dat alle deelnemers zich veilig voelen in hun spel. 

Na deze kennismaking volgen in de eerste twee weken van december nog twee repetities voordat op 18 december alles samen zal komen tijdens de voorstelling. Deze uitvoering zal plaatsvinden in de Markthal op de Koemarkt, in tegenstelling tot eerdere berichtgeving. Er is nog steeds ruimte voor meer muzikanten, zangers en zangeressen dus doe mee! Geef je op, en mis dit fantastische evenement niet!  

Meer informatie

Meer informatie over Burmster JamBam kun je vinden op wiewatwaarop49.nl. Voor vragen of aanmelden kun je mailen naar Erika Nannings, productieleider theaters Purmerend, info@wiewatwaarop49.nl. 

Merlijn Twaalfhoven legt de opzet uit. (Foto: Erika Nannings)

(Foto: Erika Nannings)