Sportvrouwen in Noord

Algemeen
Het boek 'Voetbalgeschiedenis van Amsterdam-Noord'.
Het boek 'Voetbalgeschiedenis van Amsterdam-Noord'. (Foto: aangeleverd)

NOORD - In de tentoonstelling Vrouwen van Noord en in de Canon van Noord wordt maar één vrouw uit de sportwereld voorgesteld, de kick boksende Shirin. Museum Amsterdam Noord (MAN) en Historisch Centrum Amsterdam-Noord (HCAN) willen daar verandering in brengen.

Wie er Albert van der Vliets boek De voetbalgeschiedenis van Amsterdam-Noord (2020) op nakijkt, vindt maar een paar vermeldingen van vrouwen. Zo had Draka de primeur van een vrouwelijke scheidsrechter! Mary genaamd. Haar achternaam is helaas niet bekend. Ja, vele vrouwen zorgden voor thee in de pauze, wasten de tenues en stonden, vaak met hun man, in de kantine. Bij de Volewijckers waren twee zussen Wagenaar actief en zus Grietje pleitte in 1945 voor meer vrouwen in de sport. De Volewijckers was ook een omni-vereniging: je kon kiezen uit verschillende sporten. De club had al vroeg een dames handbalafdeling. Toen de heren het in het betaalde voetbal niet redden, werd handbal het paradepaardje waaruit eredivisieclub VOC is voortgekomen. De successen van die handbalsters kregen in de jaren zestig al veel meer publiciteit dan de voetballende Volewijckers. Er is vast een prachtig verhaal te vertellen over zo’n handbalster.

Wie helpt mee verhalen over sportvrouwen te verzamelen? Albert van der Vliet beperkte zich tot voetbal in de twintigste eeuw. Het boek geeft ook inzicht in de ontwikkeling van Noord, de opkomst en ook weer neergang van vele clubs. Het is een fascinerende reis door 100 jaar geschiedenis van Noord. Het geeft een inkijk van bijvoorbeeld de invloed van de kerken op het voetbal, het bedrijfsvoetbal in Noord en de annexatie van de Dijkdorpen van Waterland door Amsterdam in 1921. Zijn boek ligt in de boekhandel van Noord, Buikslotermeerplein en Over het water, Van der Pekstraat.

Maar het wordt tijd de geschiedenis van sportvrouwen in Noord serieus aan te pakken. Het nomineren van toonaangevende en inspirerende sportvrouwen is mogelijk via www.canonvannoord.nl en op het plakbord van de tentoonstelling Vrouwen van Noord in het MAN, open van 13.00 tot 17.00 uur op donderdag tot en met zondag.