Tien jaar Amsterdam Light Festival

Algemeen
Bezoekers zien onderweg de meest prachtige beelden.
Bezoekers zien onderweg de meest prachtige beelden. (Foto: Janus van den Eijnden)

AMSTERDAM - Van 2 december tot en met 23 januari is de tiende editie van het Amsterdam Light Festival. Het overkoepelende thema is Celebrate Light. Varend op of wandelend langs de Amsterdamse grachten kun je ‘s avonds genieten van ruim twintig topwerken: publieksfavorieten en de meest bijzondere, inspirerende en populaire lichtkunst van de afgelopen negen edities.

Amsterdam Light Festival is in het afgelopen decennium met 270 kunstwerken, negen tentoonstellingen en ruim zes miljoen bezoekers uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende lichtkunstfestivals ter wereld. Al tien jaar lang verlicht het festival de donkere wintermaanden. Met lichtkunst tegen de achtergrond van fotogeniek Amsterdam verbindt en verrijkt het festival bewoners en bezoekers met deze toegankelijke cultuurvorm.

Het overkoepelende thema deze winter is Celebrate Light. Publieksfavorieten en de meest bijzondere, inspirerende en populaire werken van de afgelopen negen edities keren terug in de stad. In het oostelijk deel van het centrum worden ruim twintig werken geplaatst. Een groot deel daarvan werd destijds speciaal gemaakt voor het festival en is daarna in de eigen collectie terechtgekomen. In de afgelopen jaren zijn deze werken over de hele wereld te bewonderen geweest, van Londen en Athene tot Baltimore en Riyad.

Naast de highlights werkt jong en opkomend talent via speciale educatieprogramma’s voor het zevende jaar op rij aan nieuwe lichtkunstprojecten. Studenten van de Breitner Academie maken onder begeleiding van curatoren en technici van het festival een nieuw lichtkunstwerk. 

De route langs de lichtwerken kun je zowel varend als wandelend beleven. Tickets voor de vaar- en wandelbelevingen zijn te bestellen via de website van het festival.