Welkom in de Noordside

Algemeen
Massih Hutak.
Massih Hutak. (Foto: Merlijn Doomernik)

NOORD - Makers en bewoners uit het Amsterdamse stadsdeel Noord nemen vanaf december de ruimte in Muziekgebouw aan ’t IJ en het Amsterdam Museum met het project Welkom in de Noordside. Aanjager is hiphop muzikant, schrijver en columnist Massih Hutak, bekend van onder meer muziekvideo’s, columns in Het Parool en bewonersplatform Verdedig Noord. Hij is de curator en programmeur van dit gezamenlijke project van Muziekgebouw aan ’t IJ, het Amsterdam Museum en Productiehuis Noord, dat bestaat uit een reeks muziekavonden en een tentoonstelling. 

Met Welkom in de Noordside vertellen Hutak en andere Noorderlingen samen hun verhaal; de verhalen van de bewoners van Amsterdam-Noord. Massih Hutak (Herat, 1992) is een multitalent. Hij maakt en produceert zijn eigen nummers, schrijft boeken en columns, is aanjager van Verdedig Noord waarmee hij zich inzet tegen gentrificatie en is onderdeel van Productiehuis Noord. In 2021 verschenen zijn singles Mooi wanneer je huilt, Zomerstroom, Noordside en 5711.

Donderdag 16 december, de eerste avond in de reeks, treden THC, Dodo, Des Balentien, Massih Hutak en Zaïre Krieger op in de Kleine Zaal van het Muziekgebouw. THC-leden Rocks en RBDJan gelden als de grondleggers van de Nederlandse straatrap. Dodo en Des Balentien vertegenwoordigen de nieuwe generatie rappers uit Noord. Zaïre Krieger, spoken-word artiest en strijder voor een inclusievere wereld, is de MC van de avond. In de maanden erna vinden nog meer muziekavonden plaats waarin Hutak zich samen met lokale makers ook op de stadsdelen Nieuw-West en Zuidoost concentreert. 

In de Amsterdam Museum-vleugel van de Hermitage Amsterdam brengt Massih vanaf eind februari het stadsdeel Noord letterlijk in huis met de tentoonstelling Welkom in de Noordside. Daar bouwt hij iconische, herkenbare plekken van Noord in de museumzalen na. Bezoekers maken kennis met bijvoorbeeld de lokale snackbar, kapper of de trappenhuizen. Op deze manier laat Hutak het sociale weefsel zien van de verschillende wijken in Amsterdam-Noord, dat onder druk staat door gentrificatie. 

Massih Hutak: “Welkom in de Noordside vormt een collage waarin de stad tot leven komt. Wij, de bewoners van nu, geven de stenen, straten en gebouwen ziel en betekenis. Wij zorgen voor het karakter ervan.” Met dit project bundelen Muziekgebouw aan ‘t IJ en het Amsterdam Museum de krachten. Door de deuren van beide cultuurhuizen open te trappen en een hele groep bewoners en makers mee te nemen, daagt Hutak beide organisaties uit om hun relatie met de stad Amsterdam nog meer te verdiepen en de sociale cohesie van de stad te versterken.