Burgemeester Halsema opent jeugdcentrum

Algemeen
Burgemeester Halsema krijgt een rondleiding.
Burgemeester Halsema krijgt een rondleiding. (Foto: Roos Trommelen)

NOORD - Burgemeester Femke Halsema opende woensdagmiddag een nieuw jeugdcentrum in de Banne in Amsterdam-Noord. Het jeugdcentrum is nog een initiatief van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan. ‘Ze kunnen hun tijd er goed benutten en hopelijk gaan ze niet het criminele circuit in.’

door Jesper Roele

“Komt de burgemeester hier?” vraagt een jong meisje van een jaartje of tien aan haar moeder rond 16.30 uur op dinsdagmiddag op de Overslag in de Banne. Dat het nieuwe jeugdcentrum vanmiddag geopend wordt, weten de meeste kinderen wel, maar dat de burgemeester daar speciaal voor komt, nog niet. Fatima Farroudi, gezondheidsambassadeur en vrijwilliger bij een van de vier organisaties die het jeugdcentrum gaan bestieren, is blij met het jeugdcentrum en de voetbalveldjes voor de deur. “De kinderen spelen hier vaak zonder ouders en toezicht”, vertelt de moeder van drie zonen die lopen te spelen. “Dan ontstaan er wel eens ruzies. En ook wordt er vaak gehangen door oudere jongens. Die kunnen straks ook in het jeugdcentrum terecht. Ze kunnen hun tijd er goed benutten en hopelijk gaan ze niet het criminele circuit in.” 

Het lijkt alsof de Banne jarig is vandaag

Even later, als de burgemeester gearriveerd is, kunnen de plichtplegingen beginnen. Samen met Esther Lagendijk, lid van het dagelijks bestuur, en kinderen uit de buurt, onthult Halsema de naam van het jeugdcentrum: ‘t Kofschip. De naam is gekozen uit talloze inzendingen. Een lamp die aan de zijkant van het gebouw hangt, is ontworpen door de 15-jarige Nisa Kurt. Vier jaar geleden ontwierp ze de lamp al voor het jeugdcentrum, ‘omdat Noord best donker is’, zegt ze. “Daarbij dacht ik aan een diamant die alle kanten op reflecteert. Ik ben erg blij met het resultaat. Heb er vier jaar aan gewerkt en het moest perfect zijn.” Nadat ook Halsema bij Nisa heeft geïnformeerd naar de lamp, blijft ze nog even trots staan. “Het was een speciaal moment, dit ga ik nooit meer vergeten”, zegt ze. 

Behoorlijke klus

Het jeugdcentrum was jaren geleden een toezegging van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan, nadat jongeren voor veel problemen zorgden in de Banne. Maar een juiste locatie vinden, was nog een behoorlijke klus, vertelt Remco Hemkes van stadsdeel Noord. “Je wil natuurlijk zoiets neerzetten op een centrale plek en dicht bij de jongeren. En dan kwam corona ook nog tussendoor.” Al met al duurde het dus even, maar het tijdelijke gebouw dat vijf jaar blijft staan, is er dan nu eindelijk. Tegen die tijd moeten er miljoenen in de buurt geïnvesteerd zijn en nieuwbouw met dezelfde functies voor in de plaats komen. 

“Vier organisaties Dock (beheer en activiteiten voor jongeren), Spin (kinderwerk), Wijsneus (naschoolse activiteiten) en Studiezalen (huiswerkbegeleiding) moeten ervoor zorgen dat er straks genoeg te doen is voor de kinderen”, vertelt Margreet Helleman van Spin. Volgens haar moet het vooral om hun draaien. “We vinden het belangrijk om naar de kinderen te luisteren en ze serieus te nemen.” Eenmaal binnen gaat burgemeester Halsema spelletjes spelen. Daarna is het tijd voor een rondleiding door het gebouw door de kinderen zelf en wordt ze geïnterviewd voor het eigen televisiekanaal van het jeugdcentrum. Een bucketlist die de kinderen hebben opgehangen in ‘t Kofschip met hun wensen, laat weinig aan de verbeelding over: ‘één miljoen euro’, staat er. Maar ook zou er een Zara moeten komen. Volgens een jongetje dat voor het bord loopt te spelen, is dat dan alleen weer onzin. Als burgemeester Halsema het pand weer heeft verlaten, staat stadsdeelbestuurder Lagendijk nog even na te genieten. “Het heeft lang geduurd, maar ik ben ontzettend blij. Het lijkt alsof de Banne vandaag jarig is”, sluit ze af.

Onthulling van 't Kofschip.