column

Van onze stadsdeel-bestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Veilig op de pont

Noorderlingen en hun pont, die horen bij elkaar. Als er een discussie gevoerd wordt over een brug over het IJ is het argument ‘het gaat toch prima zo, met de ponten’ nooit ver weg. Een ochtend met mist, een ondergaande zon, diep in de nacht als je bijna alleen op de pont staat, elke oversteek is weer anders. En waag het niet om ‘pontje’ te zeggen.

Soms realiseer ik me te weinig dat het ook een plek is waar mensen zich onveilig kunnen voelen. Ik heb wel eens ’s avonds met een groep dronken toeristen (ja, mannen) op de pont gestaan. Die gedroegen zich vervelend en er waren weinig andere passagiers die voor me in de bres zouden kunnen springen als het uit de hand was gelopen. Ik was opgelucht toen de klep naar beneden ging op de NDSM-werf. Maar dat was voor mij echt een incident en heeft mijn enthousiasme voor de pont niet getemperd.

Afgelopen week was er een gesprek over de veiligheid van de LHBTIQ+ gemeenschap in Noord. De pont blijkt voor hen een plek te zijn waar met regelmaat negatief gereageerd wordt op uiterlijk, kleding of gedrag. Het gebeurt dat leden van de LHBTIQ+ gemeenschap worden uitgescholden en zich bedreigd voelen. Dat er geen conducteur of chauffeur is waar je langs komt, zoals bij andere vormen van OV, en omdat je de pont niet kunt verlaten tot de bestemming bereikt is, versterkt het gevoel van onveiligheid. Op zo’n moment is op de bel op de pont drukken misschien geen optie, omdat dit de situatie zou kunnen verergeren.

Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen zo brutaal zijn om zo om te gaan met hun medemens. Het is onacceptabel dat mensen niet zichzelf kunnen zijn terwijl ze gewoon onderweg zijn naar hun werk, vrienden, kroeg of wat dan ook. Ongeacht wat je seksuele voorkeur is, of hoe (uniek) gekleed je over straat wilt gaan; het IJ oversteken moet voor iedereen ontspannen kunnen, zonder om je heen te kijken of er rare figuren zijn die je zouden willen belagen.

We gaan met het GVB overleggen of er mogelijkheden zijn om dergelijk gedrag te ontmoedigen en de veiligheid op de pont te verbeteren. Mocht jij iets vervelends meemaken op de pont is het van belang om dit wel te melden. Dit kan via de klantenservice van de GVB (0900-8011) of Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam www.mdra.nl. En in geval van acuut gevaar door 112 te bellen. De meldingen zijn voor de gemeente, GVB, politie en het Meldpunt Discriminatie de enige manier om zicht te krijgen op hoe groot het probleem is. En ik wil iedereen vragen een beetje alert te zijn op de pont. Samen kunnen we ongewenst gedrag in de kiem smoren en allemaal genieten van het uitzicht over het IJ.

Erna Berends