‘Wat kan mij helpen’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

REGIO - 1 op de 5 vrouwen (22%) en 1 op de 16 mannen (6%) in Nederland hebben seks tegen hun wil meegemaakt1. Toch houden mensen dit vaak voor zichzelf, uit schaamte-, angst- en schuldgevoelens. Dat kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Om de drempel te verlagen om hulp te zoeken, introduceert het ministerie van Justitie en Veiligheid met de campagne ‘Wat kan mij helpen’ het platform Sam.

Sam heeft één missie: laten zien dat het niet jouw schuld is als je een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt en dat hulp zoeken helpt. Sam is te vinden op Instagram en verwijst voor hulp door naar watkanmijhelpen.nl. Kenmerkend voor Sam zijn de krachtige statements, zoals ‘Wie zwijgt stemt niet toe’ en ‘Jij bent de baas over je lichaam, niet jouw baas’. Met deze statements wil Sam mannen en vrouwen het vertrouwen geven dat als een seksuele ervaring niet oké voelt, het ook niet oké is. En dat als jouw grens overschreden is, je professionele hulp mag zoeken.

“Goede hulp kan slachtoffers van seksueel geweld enorm helpen om hun leven weer op te pakken. Maar we zien dat door gevoelens van schaamte en schuld hulp zoeken soms moeilijk kan zijn”, zegt minister Dekker voor Rechtsbescherming. Met het Instagram-account Sam bieden we deze slachtoffers een helpende hand door de drempel voor het zoeken en krijgen van hulp te verlagen.”