Ontdek het Wilde Noorden

Algemeen
Op zoek naar de onderwaterbewoners van Noord.
Op zoek naar de onderwaterbewoners van Noord. (Foto: aangeleverd)

NOORD - Amsterdam-Noord heeft de donkerste nachten, de diepste wateren en je hoeft niet ver te zoeken om het Oer-IJ nog te zien. Het is een natuurgebied waar ook mensen wonen. De komende maanden presenteert Tolhuistuin een reeks opvallende programma’s: ‘Het Wilde Noorden’ bestaat onder andere uit een snorkelfietsexpeditie, een kanotocht met ontdekkingsreizigers, een crashcourse insectendeterminatie en een cursus bushcraft in de vinexwijk.

Het eerstvolgende programma van de reeks start 31 juli met een zogenaamde ‘snorkelfietsexpeditie’ onder aanvoering van landschapsarchitect en natuuroptimist Thijs de Zeeuw. Net onder het wateroppervlak ligt het grootste natuurgebied van de stad. Met snorkelset en flippers wordt op visite gegaan bij de libellelarve en zoetwatermossel, de onderwaterbewoners van Noord. Zaterdag 7 augustus krijgen bezoekers een crashcourse insectendeterminatie van schrijver en entomoloog Aglaia Bouma. Zelf overleefde ze ternauwernood een wespensteek. Daarom leert ze de deelnemers het verschil tussen limonadewespen en tijgermuggen, tussen wie je moet wegmeppen en wie juist niet.

Op veler verzoek kunnen bezoekers opnieuw met ontdekkingsreiziger Arita Baaijens en stadsecoloog Geert Timmermans op zoek naar wat nog rest van het Oer-IJ, een tijdreis door het landschap, dat helpt om de zintuigen af te stoffen om opnieuw te kijken, proeven en voelen. Zaterdag 4 september neemt spoorzoeker Anke Wijna het publiek mee op pad voor een cursus ‘bushcraft in de vinexwijk’. Om te overleven in de wildernis van de stad hoef je niet ver te reizen.
Voor meer informatie zie www.tolhuistuin.nl.