Scheepsfotograaf exposeert

Algemeen
Een van de foto's die te zien is in het 'Kunstraam'.
Een van de foto's die te zien is in het 'Kunstraam'. (Foto: Hajo Olij)

NOORD - In het inmiddels bekende ‘Kunstraam’ van de familie Hin op de hoek van de Nieuwendammerdijk en Nieuwendammerstraat in Amsterdam-Noord hangen tot half september foto’s van scheepsfotograaf Hajo Olij uit Schellingwoude.

Begin van de vorige eeuw zeilden honderden tjalken en klippers met vracht over de rivieren en meren van ons land. Tot de komst van de dieselmotor en de vrachtwagen. De meesten schepen werden gesloopt, maar ook in de jaren na de oorlog heerste woningnood. Jonge mensen ontdekten deze prachtige schepen en in het ruim kan je prima wonen. Hier in Nieuwendam, Schellingwoude en Durgerdam liggen er nog wel honderd.

‘Een enkel schip werd compleet gerestaureerd en de hele dapperen onder ons gingen er weer mee zeilen. Met gasten om uit de kosten te komen. Dat ging goed en nu zeilen er 350 charterschepen op het IJsselmeer en de Waddenzee. Tot het Corona virus toesloeg. Er mag nu niet met passagiers gevaren worden. Al bijna twee jaar geen inkomsten, nauwelijks steun, de vloot ligt voor de wal weg te roesten. Echt zonde, dus zodra het weer kan, stap aan boord voor een dagtocht naar de Marker Wadden of boek een midweek met vrienden of familie naar de ‘echte’ Wadden”, aldus Olij.

Vanaf de wal kan je deze schepen niet vol zeil zien. De foto’s zijn vanuit een rubberbootje midden op de plas gemaakt.