13.500 bezoekers op Over het IJ Festival

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Moon Saris)

NOORD - Het was even ontzettend spannend. Op 9 juli om 16.00 uur opende de 29e editie van Over het IJ Festival. Drie uur later was de persconferentie waarin de aangescherpte maatregelen werden aangekondigd. Gelukkig konden ze door, maar de organisatie zag ondertussen met lede ogen aan hoeveel collega-organisaties hun evenementen moesten annuleren.

Over het IJ heeft vanaf het begin zichzelf en de makers uitgedaagd de restricties niet als beperking maar als artistieke uitdaging te zien. Het gehele programma werd kleinschalig opgezet met 1,5 meter afstand, kleine publiekscapaciteiten, ruimere openingstijden en een wijds opgezet én toch gezellig festivalhart. Ondanks de kleine capaciteiten wisten maar liefst 13.500 bezoekers hun weg te vinden naar het festival. Met een bezettingsgraad van bijna 80% werd er volop genoten van locatietheaterprojecten, IJ-Tours met nieuwe makers en het Zeecontainerprogramma in Amsterdam Noord en op de NDSM Werf.

Simone Hogendijk (algemeen & artistiek directeur Over het IJ): “het was zo mooi om te zien hoe blij het publiek en de makers waren om elkaar te ontmoeten en we zijn dan ook ongelofelijk dankbaar dat we het hebben kunnen laten doorgaan. De urgentie om evenementen deze zomer wél door te laten gaan, is voor ons alleen maar gestegen. We leven mee met al die evenementen die deze zomer er niet zullen zijn of in spanning afwachten. De creatieve sector heeft keer op keer bewezen dat evenementen veilig georganiseerd kunnen worden. We hopen dat de regering generieke maatregelen loslaat en maatwerk gaat leveren.” Volgend jaar vindt de 30e editie plaats van 8 tot en met 17 juli.

Afbeelding