BovenIJ verduurzaamt de OK

Algemeen
Steriele doeken worden ingezameld en hergebruikt voor recycling
Steriele doeken worden ingezameld en hergebruikt voor recycling (Foto: Erik Boschman)

NOORD - GP Groot inzameling en het BovenIJ ziekenhuis spannen zich in om de zorg te verduurzamen. Ze zijn een innovatieve pilot gestart: personeel van de OK en de Centrale Sterilisatie Afdeling van het BovenIJ in Amsterdam-Noord zorgt dat de steriele doeken waarin het instrumentarium wordt verpakt, apart worden ingezameld voor recycling. Met 300 kilo per maand levert deze grondstof een aanzienlijke milieuwinst op omdat het afval niet meer wordt verbrand maar wordt hergebruikt voor recycling.  

Een steriele omgeving is noodzakelijk voor een operatiekamer. Niet alleen het OK-team zelf, ook verpakkingen van instrumentaria moeten steriel zijn. Een operatiekamer is daardoor grootverbruiker als het gaat om verpakkingsplastic. Na bijvoorbeeld een oogoperatie blijft anderhalve vuilniszak vol met schoon plastic achter. GP Groot en BovenIJ zijn een samenwerking aan gegaan om deze afvalstromen te reduceren.

Op diverse afdelingen in het BovenIJ wordt afval ingezameld, zoals karton en plastic. “Samen met de grondstoffenexpert van GP Groot hebben we gekeken of we nog een stap verder konden gaan”, vertelt Mirjam Huisman, milieucoördinator van het BovenIJ. “Artsen wezen ons op de tray wraps; de steriele doeken waarin de benodigde instrumenten worden verpakt op de Centrale Sterilisatie Afdeling. Op de operatiekamers worden de instrumenten uitgepakt en worden de steriele doeken bij het restafval weggegooid. Ontzettend zonde, gaven onze artsen aan, want dit materiaal is nog helemaal schoon”, aldus Huisman. De schone, steriele doeken worden apart ingezameld en voor recycling aangeboden. De doeken bevatten een type plastic dat opnieuw kan worden gebruikt in nieuwe kunststofproducten zoals kunststof tassen. Voor nieuwe tray wraps wordt virgin plastic (nieuw geproduceerd plastic) gebruikt in verband met de steriliteit van de OK.