Het nieuwe Noord in beeld

Algemeen
Panorama Noordzicht in de Buiksloterkerk.
Panorama Noordzicht in de Buiksloterkerk. (Foto: aangeleverd)

NOORD - “Eindelijk!” Kunstenaar Sigrid van Essel is afgelopen vrijdag opgetogen dat ‘na drie jaar in mijn eentje werken’ haar Panorama Noordzicht in de Buiksloterkerk in Amsterdam-Noord gepresenteerd wordt. Het driekoppige dagelijks bestuur van Noord is aanwezig en voorzitter Erna Berends memoreert hoe in het stadsdeel ‘de torens nu als paddenstoelen uit de grond schieten, een grote verandering maar een die gewoon deel uit zal maken van Noord’.

door John Jansen van Galen

Het uitzicht vanaf een van die torens, het gebouw Pulse bij het stadsdeelkantoor op het Buikslotermeerplein, inspireerde Van Essel. Opgegroeid tussen de Zwitserse bergen vond ze tijdens haar opleiding in Groningen het vlakke, kale land onheilspellend, totdat ze later in Amsterdam het stedelijk landschap leerde waarderen. Acht panelen zijn het die, 360 graden in het rond, over 12 strekkende meter het nieuwe Noord in beeld brengen maar ook de wijdsheid van de horizon. Van Essel schildert Noord al twintig jaar en verbeeldde gaandeweg de groei van het stadsdeel naar ‘een metropool’. 

Niet iedereen is daar blij mee, maar Frits Prior, van Historisch Centrum Amsterdam-Noord (HCAN), die de presentatie organiseert, laat een eeuwenoud schilderij zien waarop een deftig gezelschap op de 800 jaar oude Waterlandse Zeedijk kuiert. “Lijkt raar, maar Buiksloot was toen erg in trek bij rijke Amsterdammers. Dat ook welgestelden naar Noord komen, is van alle tijden.’’ De organist speelt de zestiende-eeuwse componist Sweelinck, het duo Serenissima (sopraan, begeleid op aartsluit) laat stemmig Händels Ombra ma fu in de kerk weerklinken. Dan is het tijd voor een borreltje, hernieuwde kennismakingen en, vooral, het van nabij bezichtigen van het Panorama Noordzicht. De opdrachtgever, woningbouworganisatie Wonam, die zich specialiseert in ‘middenhuur’ en die Pulse bouwde, is er trots op. Het werk moet, volgens diverse aanwezigen, ‘ergens een mooie plek krijgen’, maar voor 10 euro is het panorama alvast in acht fraaie kaarten te bestellen via noordzicht@sigridvanessel.nl.