Nieuwe Buurderij in Nieuwendam

Algemeen
Roel Sluitman en zijn zoon voor de nieuwe Buurderij
Roel Sluitman en zijn zoon voor de nieuwe Buurderij ((Foto: aangeleverd))

NOORD - Nog meer Amsterdammers kunnen binnenkort lokaal en rechtstreeks bij de boer kopen. In  de eerste week van november openen er twee nieuwe Buurderijen. Initiator Luud de Haas opent haar Buurderij bij Mid West in de Baarsjes, en Roel Sluitman opent zijn Buurderij op de locatie Buuf Buur op het Purmerplein in Nieuwendam. Er zijn dan acht Buurderijen in Amsterdam te vinden.

Boeren & Buren heeft in het afgelopen anderhalf jaar een flinke groei doorgemaakt. Het concept speelt in op de groeiende behoefte van Amsterdammers om rechtstreeks en lokaal bij de boer te kopen. Via de website www.boerenenburen.nl koop je rechtstreeks bij plaatselijke boeren en producenten dichtbij jou in buurt. Van dagverse groenten en fruit tot ambachtelijke honing. Je haalt de producten op bij je Buurderij in de buurt.

Potentie

De gemeente Amsterdam wil in de komende tien jaar dat 25 procent van de Amsterdamse voedselconsumptie lokaal geproduceerd wordt. Een ambitie die Boeren & Buren ondersteunt. “Wij zien potentie voor een Buurderij in iedere wijk van Amsterdam”, aldus Patrick de Cock van Boeren & Buren. De Buurderij is er voor iedereen. Daarom nodigt het Buurderijteam buurtgenoten uit voor een feestelijke opening op 2 november in Nieuwendam. In die week worden bij alle Amsterdamse Buurderijen leuke activiteiten georganiseerd. In Nieuwendam zijn er speciale proeverijen van seizoenproducten en is er live muziek ter gelegenheid van de opening. Bij Boeren & Buren bestel je verse producten online. Een keer per week haal je deze af. Bij Buurderij Nieuwendam in locatie Buuf Buur kan dat vanaf dinsdag 2 november tussen 17.00 en 19.00 uur. De producten zijn altijd vers en van uitstekende kwaliteit. 

In 2020 besloot Ruud Sluitman om het roer om te gooien. Al langere tijd had hij belangstelling voor het zelf kweken van voedsel en is daarom met een opleiding Stadslandbouw aan de Warmonderhof begonnen. Een Buurderij beheren geeft hem de kans om al met voedingsproducten aan de slag te gaan en om bij te dragen aan de directe verkoop van boeren en ambachtslieden uit de regio aan consumenten. Ook kan hij zo contacten opdoen in de agrarische sector. Tenslotte lijkt het Roel een mooi avontuur om in zijn eigen wijk bij te dragen aan een plek waar zichtbaar wordt hoe stad en platteland met elkaar bonden zijn.