Buurtkamer Kadoelen jubileert

Nieuws
De koffie-ochtend is weer begonnen.
De koffie-ochtend is weer begonnen. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

KADOELEN – Een officieel jubileum is het niet, maar reden voor een feestje is er beslist. De Stichting Buurtkamer Kadoelen viert zaterdag 6 november haar vierde verjaardag. Op het programma staan onder meer twee verkiezingen: het lekkerste Kadoelenkoekje én het leukste Kadoelenlied.

De buurtkamer, gevestigd aan de Nathan F. Israëlweg 3a, leent zich vanwege zijn multifunctionele karakter uitstekend voor verschillende activiteiten, uiteenlopend van koffie-ochtenden en filmavonden tot musicaluitvoeringen en sportlessen. En er ligt er ook nog een fraaie tuin voor de deur. Maar het succes van een dergelijke uitspanning valt of staat niet met de aanwezigheid van allerlei voorzieningen, maar vooral met de betrokkenheid en inbreng van vrijwilligers en omwonenden. Daarover kan het bestuur van de stichting zeer tevreden zijn.

De buurtkamer is pakweg twee jaar geleden nieuw leven in geblazen. De activiteiten die werden aangekondigd bleken in een behoefte te voorzien. Diverse omwonenden meldden zich bovendien om mee te werken. Vorig jaar zou het driejarig bestaan worden gevierd, maar het coronavirus verijdelde dat; na het zaaien kon niet worden geoogst. Maar vorige maand kon de draad weer worden opgepakt. 

Rommelmarkt

“Door corona konden we niks, maar nu schudden we de boel weer wakker”, vertelt voorzitter Francis Braam. “We zijn vorige maand weer begonnen met een rommelmarkt in onze buitenruimte, die de naam Buurttuin heeft meegekregen. De opkomst was groot. We hebben ook geëxperimenteerd met jeu de boules, want we willen hier een jeu de boules-baan creëren. Ook andere activiteiten zijn weer begonnen, zoals de bewegingslessen en koffie-ochtend.”

Vandaag is het weer zover. Het is herfstvakantie en zowel oudere bewoners als kinderen schuiven aan. De koffie staat klaar en koekjes worden geserveerd. Tussendoor komt een buurtbewoonster nieuwe boeken brengen voor de mini-bieb.

Een grote huiskamer

“Het is hier een grote huiskamer”, zegt bestuurslid Wilma Bakker. “Dat is ook wat we willen zijn. Ook al komen er maar twee mensen, de koffie-ochtend gaat altijd door.”

De activiteiten zijn weer begonnen, maar nog niet iedereen in Kadoelen is op de hoogte van het bestaan van deze ontmoetingsplek. Francis Braam: “We willen hier meer ruchtbaarheid aan geven, aan onze bekendheid werken. Elke tweede zondag van de maand liften we mee op de landelijke buurtbankjesdag en gaan we iets organiseren.”

De focus ligt nu op het feest rond het vierjarig bestaan van de buurtkamer. Wilma: “Na vier jaar hebben we veel bereikt. Daar zijn we trots op. Dus kom op 6 november met zijn allen langs. En meld je aan als je wilt meedoen aan het bakken van het lekkerste koekje van Kadoelen en het schrijven van het leukste Kadoelenlied.”

Buurtkamer Kadoelen, Nathan F. Israëlweg 3a, buurtkamerkadoelen6@gmail.com; https://buurtkamerkadoelen.com/contact/

De rommelmarkt was een groot succes.