Feestelijke lancering leskist ‘Kansrijk – Doorbreek de cirkel van armoede’

Algemeen
Stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk, Marianne Mondeel (OBA) en Rochelle Heerema presenteren de leskist aan leerlingen van basisschool De Vier Windstreken.
Stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk, Marianne Mondeel (OBA) en Rochelle Heerema presenteren de leskist aan leerlingen van basisschool De Vier Windstreken. (Foto: JC van Manen Foto Producties)

NOORD - Op basisschool De Vier Windstreken kwam donderdagochtend een kist vol boeken aan. Niet zo maar een kist, maar de leskist ‘Kansrijk - doorbreek de cirkel van armoede’. Deze werd door stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk officieel overhandigd aan de leerkrachten van de twee groepen 7. Deze klassen gaan als eerste klas in Amsterdam starten met het project.

In de leskist zit lesmateriaal en zo’n dertig boeken over het onderwerp armoede. Het doel van het project is om armoede bespreekbaar te maken bij de kinderen. Esther Lagendijk las aan de klas een eerste hoofdstuk van een van de boeken voor. 

Praten over armoede

Esther Lagendijk is bestuurslid sociale domein van Amsterdam-Noord. Zij ziet het belang van dit project: “In Amsterdam-Noord zijn veel gezinnen die door financiële problemen in moeilijke omstandigheden leven. Thuis of in de klas wordt vaak niet gesproken over armoede. Dat is helemaal niet zo gek, omdat het een ingewikkeld onderwerp is. Maar door het bespreekbaar te maken, komt het onderwerp uit de taboesfeer en ontstaat op jonge leeftijd meer begrip voor mensen en kinderen die in armoede leven”, aldus Esther.

Positive Minds

In elke klas zitten twee à drie kinderen die in armoede opgroeien. Stichting Positive Minds vindt het belangrijk om het ‘lastige’ onderwerp armoede op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken, en ontwikkelde de leskist. Initiatiefnemer Rochelle Heerema: “Kinderen kunnen er zelf niks aan doen dat ze opgroeien in armoede. Wel kunnen zij alle hulp goed gebruiken!” De leskist is speciaal ontwikkeld voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool. Een leskist in de klas helpt om het onderwerp armoede over het voetlicht te brengen. Heerema: “Stap met de kinderen in de mooie verhalen en laat ze worden wie ze willen zijn.”

Bob Dobbelstein van de Rabobank was ook aanwezig bij de feestelijke lancering. De bank heeft een extra boekenpakket van zeven boeken gesponsord. Dit pakket blijft achter in de klas zodat de kinderen ook na het project de boeken kunnen blijven lezen. 

Inleven in de personages

De leskist is gevuld met verschillende boeken en opdrachten voor in totaal acht lessen. Elke leerling kan in de kist iets van haar of zijn gading vinden. Het project voor groep 7 en 8 laat leerlingen ervaren wat het betekent om arm te zijn. De leerlingen gaan op onderzoek uit en ze leven zich in, in de personages uit de boeken. Die gaan over kinderen die opgroeien in moeilijke omstandigheden. De personages komen door geldgebrek al vroeg in hun leven voor uitdagingen te staan. Het project draagt bij aan nieuwe kennis, empathie en ook aan leesvaardigheid, door betekenisvol lezen. Zo komen drie verschillende leergebieden samen: burgerschap, mens & maatschappij, leesmotivatie & literaire competentie. 

Gratis voor scholen

Het stadsdeel Amsterdam Noord heeft drie leskisten gesponsord. Via de webshop van OBA School (Openbare Bibliotheek Amsterdam) kunnen scholen de leskist gratis aanvragen. De school betaalt alleen transportkosten. De leskist wordt uitgeleend voor acht weken. 


Scholen in Amsterdam Noord kunnen de leskist gratis aanvragen (Foto: Positive Minds)