Randstad loopt achter met glasvezelaansluitingen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pexels)

REGIO - Steeds meer huishoudens stappen over op glasvezel, blijkt uit cijfers van Prijsvergelijken.nl. T-Mobile is onder de overstappers de grootste favoriet. De verwachting is dat de populariteit van de snelste en meest betrouwbare verbinding in de komende jaren nog verder en sneller toe gaat nemen. Opvallend genoeg blijft de Randstad momenteel achter als het gaat om het percentage aansluitingen. Koploper? De Waddeneilanden!

In de periode van juli 2019 tot juli 2020 stapten via Prijsvergelijken.nl bijna twintigduizend huishoudens over op glasvezel. In diezelfde periode een jaar later waren dit er ruim 31.000. Van alle overstappers in bovengenoemde periode in 2020 stapte 53 procent over naar glasvezel. Er zijn namelijk ook andere mogelijkheden om op over te stappen. In het jaar erop stapte 60 procent over op glasvezel. Een stijging van 7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

De hoge internetsnelheid en het betrouwbare internet met lage gevoeligheid voor storingen zijn twee grote factoren voor de snelle groei van het gebruik van glasvezel. Met glasvezel is het mogelijk om snelheden tot circa 1.000 Mb/s te halen. Met een DSL-kabel, het ‘traditionele internet’, is dit maximaal 200 Mb/s. Een DSL-kabel zal mindere snelheid leveren naarmate de afnemer verder van een wijkcentrale af woont. Bij glasvezel blijft deze verbinding stabiel. Daarnaast is glasvezel op steeds meer plekken in Nederland beschikbaar. Hoogstwaarschijnlijk zijn veel mensen door het vele thuiswerken gaan beseffen wat het belang is van snel en betrouwbaar internet en maken hierdoor de overstap.

Randstad blijft achter, Waddeneilanden voorlopers
“Opvallend is dat er in de dorpen of kleinere steden momenteel procentueel gezien meer glasvezel ligt dan bijvoorbeeld in de Randstad”, zegt Coen Jonker, de productmanager voor de internet vergelijker van Prijsvergelijken.nl. “In buitengebieden wordt eerder glasvezel aangelegd omdat hier vaak geen goede alternatieven zijn. Ook logistiek gezien is het in de Randstad moeilijker dan in de meeste buitengebieden.” Mede hierdoor zijn vier van de vijf waddeneilanden zo goed als ‘geglaceerd’, maar blijft de Randstad vooralsnog achter. Zo heeft op Texel honderd procent van de huishoudens beschikking over glasvezel. De gemeente Rotterdam zit pas op zeven procent. Begin oktober van dit jaar had bijna de helft van de huishoudens in Nederland toegang tot glasvezel. De verwachting is dat in 2030 bijna heel Nederland beschikking heeft over dit versnelde netwerk.