Peter Verkerk schrijft avonturenvijfluik

Nieuws
Peter Verkerk met deel 1 van de vijfluik.
Peter Verkerk met deel 1 van de vijfluik. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt 

LANDSMEER – Goed nieuws voor liefhebbers van avonturenverhalen die ook nog een mooie boodschap bevatten: Peter Verkerk maakt werk van het vijfluik rond hoofdpersoon Valadin dat al jaren in zijn hoofd zit. Boekscout heeft zojuist deel 1, ‘De kinderen van Zeron’, uitgebracht. 

Als scholier schreef de nu zestigjarige Peter Verkerk al graag opstellen. Het inspireerde hem later aanvankelijk om stipverhalen te maken, maar door een gebrek aan tekentalent zag hij daar vanaf. Schrijven past hem beter en dat bleek toen hij twaalf jaar geleden ‘Lijdinggeven bij de gemeente’ produceerde. Met de ‘ij’ in plaats van ‘ei’ zette hij meteen de toon: hij wilde op ludieke en humoristische wijze fraude en mismanagement bij de overheid belichten. Verkerk hoefde hiervoor niet zijn fantasie tot op de bodem aan te spreken; hij heeft zelf bij de gemeentelijke overheid gewerkt en kon gewoon uit de dagelijkse praktijk putten. 

Bij het schrijven over de avonturen van Valadin komt juist wel veel fantasie kijken, iets waarover Verkerk in ruime mate blijkt te beschikken. Het verhaal, dat vijf delen beslaat, zingt al lang in zijn hoofd rond en deel 1, ‘De kinderen van Zeron’, is nu uitgebracht. 

Plaats van handeling is het kleine koninkrijk Zeron, dat in zijn bestaan wordt bedreigd door de Unars, een wrede barbarenstam. De enige manier om Zeron te redden is samenwerken met het zuidelijk gelegen grote koninkrijk Carna. Beide landen zijn echter intern verdeeld en bovendien staan verschillen in religie de beoogde samenwerking in de weg. Hoe moet dit allemaal goedkomen? Dat beschrijft Peter Verkerk in een directe, toegankelijke stijl, met als hoofdpersoon de jonge Valadin, die ervan droomt een grote krijger te worden en een bepalende rol op zich te nemen. 

De weg die Valadin aflegt is boeiend om te volgen, maar ook inspirerend. En dat is ook de bedoeling. De Landsmeerder wil de lezers immers niet alleen vermaken maar ook iets meegeven.  

Verkerk: “Het boek zet ze aan tot denken. Het geeft namelijk een kritische maatschappelijke visie op onze samenleving, met daarin onder andere de rol van drank, migratie, religie en cultuur. Het boek geeft ook hoop, want het centrale thema is dat alles te leren en te trainen is. Ook een beter mens worden en daardoor tot een betere wereld te komen.” 

Interesse? ‘De Kinderen van Zeron’ is te koop via www.boekscout.nl, Bruna Landsmeer en bij Peter Verkerk (peterverkerk1961@hotmail.com).