Japanse Tempelboom kleurt weer in Oostzaan

Algemeen
De boom staat goudgeel te stralen.
De boom staat goudgeel te stralen. (Foto: Sonja Duba)

OOSTZAAN - November is de maand van de Tempelboom. Dan kleurt hij in alle pracht en staat goudgeel te stralen met zijn waaiervormige blaadjes.

Als de zon zich laat zien op een heldere dag, valt er een warme oranje gloed over de boom. Het lijkt wel toverij en de mensen blijven staan om te kijken naar zoveel moois.

In de vorige eeuw werd het jonge Oosterse boompje geplant en was slechts veertig centimeter hoog. Het groeide op in Oostzaan, langs de straatkant vlakbij het Twiske en doorstond ijzige winters en een hevige storm, waarbij het zijn kruin verloor. Desondanks is het helemaal geworteld en gewend in ons koude kikkerlandje.

In Japan staat de boom als symbool voor een lang leven en wordt daarom vereerd. In Oostzaan doen ze dat vast niet, maar wel worden de afgevallen blaadjes opgeraapt en meegenomen. Gewoon omdat ze zo mooi van kleur zijn en zo’n mooie vorm hebben. En daar gaat het nu juist om.

De Tempelboom heeft nog een naam en wordt in de volksmond Eendenpootboom genoemd. De blaadjes lijken namelijk opvallend veel op de zwemvliezen van een eend. En dat is toch echt een symbool voor Oostzaan, want wat eendjes betreft heeft Oostzaan een rijke geschiedenis…

Het krioelde ervan!

Sonja Duba

Waaiiervormige blaadjes.