Installatie op NDSM verbeeldt ideale stad

Algemeen
Toren van Babel in aanbouw.
Toren van Babel in aanbouw. (Foto: Eric Seleky)

NOORD - Stichting NDSM-werf en TAAK nodigden deze zomer diverse Amsterdamse individuen en gemeenschappen uit om gezamenlijk een torenhoog bouwwerk op de werf te creëren. Het project Toren van Babel is een concept van kunstenaar Guido van der Werve, wat werd gerealiseerd met behulp van diverse architecten, kunstenaars en bewoners. De installatie is te bezoeken op het Smederijplein op de NDSM-werf.

In zijn concept neemt Van der Werve het Bijbelse verhaal als uitgangspunt. In dit verhaal werd op aarde slechts één taal gesproken en werd collectief dezelfde gedachte omarmd: het bouwen van een stad met een toren die tot de hemel zou reiken. Maar God daalde na deze daad van hoogmoed neer, zorgde dat mensen allemaal andere talen spraken en verspreidde iedereen over de wereld. Doordat de mensen elkaar niet meer konden verstaan werd de bouw gestaakt.
Guido van der Werve vraagt zich af hoe het zou zijn als we de Toren van Babel vandaag de dag zouden bouwen, met juist zoveel mogelijk mensen met verschillende achtergronden en stemmen. Stichting NDSM-werf en TAAK grepen dit moment aan om een architectonische installatie neer te zetten waarin de meerstemmigheid van de stad tot uitdrukking gebracht wordt. Als een metafoor voor een samenleving waar vele verschillende overtuigingen, talen en denkbeelden naast, maar soms ook tegenover elkaar staan. De nadruk ligt juíst op het verschil, de verscheidenheid en de (culturele) rijkdom die daarin schuilt.

Tekst gaat door onder de afbeelding.


Artistieke impressie Toren van Babel. (Afbeelding: Julie Sauerwein)


Een ambitieus plan waarbij de vraag luidt: is dit mogelijk? Hoe maak je een plek die voor iedereen toegankelijk is en waar ieders stem gehoord kan worden, zonder dat er e´e´n de boventoon voert? Door te werken met architecten die allen werken vanuit een sociale en bottom-up aanpak, zoals Rademacher de Vries, Begin Dawod, Paola Salviano en Maria Pels, is getracht om ‘de ziel van de stad’ te borgen. Deze ontwerpsessies werden begeleid door architect en urbanist Wouter Pocornie, die in zijn praktijk strategieën voor inclusieve gebiedsontwikkeling nastreeft. De meerstemmige invulling van de installatie heeft vorm gekregen met behulp van input van verschillende workshops met inwoners van Amsterdam. Hiervoor zijn bewust individuen en gemeenschappen met verschillende culturele, politieke, sociale of religieuze achtergronden uitgenodigd om deel te nemen. Uitgangspunt was de vraag hoe zij zichtbaarheid willen geven aan hun eigen stem in het nadenken over hun ideale stad en welke waarden daar voor hen van belang zijn. Kunstenaars Fouad Lakbir, Tina Lenz, Mick La Rock, Olfa Ben Ali, Bengin Dawod, Rianne van Duin, Brendan Jan Walsh en Perrine Philomeen leidden de afgelopen twee weken workshops vanuit hun eigen artistieke praktijk en discipline met sociaal-maatschappelijke thema’s als eigenaarschap, zichtbaarheid en het vertellen en uitwisselen van verhalen. In de workshops deelden deelnemers hun ideeën en idealen en werkten deze uit in street-art, audioverhalen, fotografie of textiel. De resultaten van de workshops krijgen uiteindelijk een plek in het bouwwerk.


De verzameling van beelden en geluiden over de ideale stad blijft nog groeien tot en met 7 oktober, en is vervolgens tot 18 oktober in de toren te zien.

Artistieke impressie Toren van Babel.