Voerverbod in aantocht

Algemeen
Huisvuil waar het niet thuishoort.
Huisvuil waar het niet thuishoort. (Foto: Pixabay)

NOORD - Dat Amsterdam-Noord bepaald niet het schoonste en meest hygiënische stadsdeel is, is natuurlijk allang bekend. Huisvuil waar het niet thuishoort en grofvuil dat lukraak op straat wordt gegooid is en blijft een lastig vraagstuk in heel Noord. Maar daar is volgens Canan Uyar, afgelopen week in de vergadering van de stadsdeelcommissie, nog een extra probleem bijgekomen: overlast van ratten en ander ongedierte dat afkomt op voedselresten en oud brood dat door bewoners wordt achtergelaten voor de vogeltjes.

door Tom Tossijn

Om de een of andere reden denken nogal wat mensen dat het geven van oud brood of andere etensresten aan eenden en zwanen, of ander gevogelte, absoluut noodzakelijk is. Maar het voeren van vogels is nergens voor nodig. Eenden, ganzen, zwanen, duiven en andere vogels zijn volledig bij machte, ook in koude winters, zelf hun kostje bij elkaar te scharrelen. Voeren is uit den boze, want aan etensresten en brood doen vooral ratten zich te goed. En op overlast van ratten, die steeds meer de kop opsteekt, zit niemand te wachten. Canan Uyar (PvdA) pleitte dan ook afgelopen week in een ongevraagd advies voor een voerverbod, want met alleen voorlichting en foldertjes kom je er niet. Via zo’n voerverbod komt dan een boete te staan op voeren en het achterlaten van etensresten in de publieke ruimte en het kan de buurtinformatie richting bewoners versterken.

Er is in verscheidene stadsdelen al ervaring opgedaan met een voerverbod, zoals Zuid en Oost. Daaruit blijkt ook dat het lastig is om het voerverbod te handhaven en boetes uit te delen: zoveel handhavers zijn er nu ook weer niet. Desondanks, aldus Frans-Rein Jurrema van de SP, heb je als overheid met een voerverbod in ieder geval ‘een instrument tot je beschikking dat je gericht kunt toepassen op plekken waar het met voeren uit de hand loopt’. Ook wordt effectiviteit van een voerverbod verwacht omdat je daarmee elkaar als buren onderling kunt aanspreken. Je kunt dan de al te vrijgevige medebewoner overtuigen van het onnut van voeren ook omdat de overheid er paal en perk aan stelt.

Deze overwegingen waren dermate logisch dat er geen enkel commissielid afgelopen woensdag tegen het advies was. Ook portefeuillehouder Erna Berends vond het een nuttig advies, al wil ze er nog over nadenken hoe een voerverbod in Noord moet worden aangepakt. Het dagelijks bestuur komt er nog op terug.