Kindercommissie Noord doet ertoe

Algemeen
De kinderen van de Kindercommissie Noord, met in het midden DB-lid Esther Lagendijk.
De kinderen van de Kindercommissie Noord, met in het midden DB-lid Esther Lagendijk. (Foto: Sanne Couprie)

NOORD - Volwassen Amsterdammers hebben stemrecht om hun bestuur te kiezen - en hebben andere democratische rechten, bijvoorbeeld het recht om bij vergaderingen van gemeenteraad en stadsdeelcommissies in te spreken. Maar hoe zit het nu met kinderen? Zouden zij ook invloed moeten hebben op de besluiten van gemeente of stadsdeelbesturen over zaken die bij uitstek kinderen aangaan? Daarom is de Kindercommissie, ook in Noord, in het leven geroepen. Een eerste jaar ervaring met de Kindercommissie Noord wordt volgende maand afgesloten.

door Tom Tossijn

Manoushka, Chaimae, Ilyas, Ali, Isa en Zainab zijn de kinderen die samen vanaf eind vorig jaar de Kindercommissie Noord vormen in de periode 2020-2021. Ze worden volgende maand opgevolgd door een commissie in een nieuwe samenstelling. Net als bij democratische organen van volwassen burgers heeft de adviescommissie voor kinderen niet het eeuwige leven: elk jaar (bij volwassenen is dat via verkiezingen voor de stadsdeelcommissie elke vier jaar) wordt de nieuwe Kindercommissie Noord samengesteld uit groepen 7 en 8 van de basisscholen. En net zoals bij volwassen volksvertegenwoordigers hebben de kinderen adviesrecht, waarbij ze samen adviezen opstellen voor het dagelijks bestuur van Noord. 

Dat doen de kinderen omdat ze voor de belangen van hun leeftijdgenoten willen opkomen. Want het is natuurlijk wel een beetje raar, als kinderen niks te vertellen zouden hebben over voorzieningen in wijken en buurten - en volwassenen wél. De kinderen geven dan ook regelmatig advies over voor hen belangrijke zaken, zo bleek ook weer bij een bijeenkomst van de Kindercommissie vorige week bij het Jongeren Informatiepunt. Voorbeelden genoeg. Bijvoorbeeld veiligheid in de buurt en veiligheid voor kinderen in het verkeer. Of het bestrijden van pesten, discriminatie en racisme in de buurt en op school. Of ideeën over vrijetijdsbesteding, sport en naschoolse activiteiten voor kinderen en jongeren.

Speelplekken

In november wordt de nieuwe Kindercommissie Noord samengesteld, na nu een jaar ervaring met de eerste commissie. Die ervaringen smaakten naar meer. Duidelijk wordt dat het dagelijks bestuur heel goed luistert naar de kinderen, die elke maand bijeenkomen om hun adviezen aan het stadsdeelbestuur te schrijven en daar feiten en argumenten voor bijeen zoeken. Een goed voorbeeld waren de speelplekken in Noord. De Kindercommissie vond dat de gemeente veel meer kan doen om kinderen lekker buiten te laten spelen. Liefst in een groene omgeving, en veilig. Zo is er een heel praktisch advies van de Kindercommissie om een routekaart te maken waarop alle leuke en veilige speelplekken in Noord te vinden zijn. Dan kunnen kinderen die zelf opzoeken. Volgende week wordt een advies over veiligheid voor kinderen in het verkeer opgesteld. Eén van de kinderen aan de vergadertafel: “Het moet veel veiliger op straat. Kinderen worden soms bijna doodgereden!”

Portefeuillehouder Esther Lagendijk is erg ingenomen met de kwaliteit van de adviezen van de Kindercommissie, zoals het advies over de speelroutekaart. “Kinderen hebben dat zelf helemaal onderzocht en speelplekken goed in kaart gebracht. Het speeltuinwerk van SPIN heeft ze meegeholpen, maar de kinderen hebben het zélf gedaan. Dat is heel belangrijk, dat kinderen zélf ontdekken en weten hoe ze hun belangen onder de aandacht kunnen brengen van ons als dagelijks bestuur.”

Discussiëren kun je leren 

En al gaat het om de inhoud, mooi meegenomen is dat kinderen door hun activiteiten in de Kindercommissie democratische vaardigheden leren zoals discussiëren, burgerschap en met elkaar leren hun belangen effectief onder woorden te brengen. Daarom worden de gesprekken van de Noordse Kindercommissie ook ondersteund door helpers van de Stichting “Discussiëren kun je leren”. Vanaf 3 november begint de werving van de nieuwe kinderen die samen de Kindercommissie Noord gaan vormen. Zit je in groep 7 of 8 en ben je benieuwd of en hoe je mening ertoe doet waar het gaat om wat kinderen zelf belangrijk vinden? Wil je je opgeven voor de nieuwe Kindercommissie in Stadsdeel Noord? Mail dan naar Marco Burgman: marco.burgman@amsterdam.nl. In de tussentijd is Esther Lagendijk in het dagelijks bestuur van het stadsdeel heel actief bezig de adviezen van de kinderen tot lokaal bestuursbeleid te verheffen. “We willen echt laten zien dat hun adviezen en hun argumenten ertoe doen. Want kinderen kunnen zelf nog het beste aangeven waar ze belang bij hebben in Noord.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding