Kerk aan huis (ook) voor niet-gelovigen

Algemeen
De groep komt regelmatig samen, aan huis, maar ook op andere plekken.
De groep komt regelmatig samen, aan huis, maar ook op andere plekken. (Foto: Aangeleverd)

Door Marcel van Stigt

TUINDORP OOSTZAAN – Het aantal huiskerken in Nederland groeit. Eén daarvan bevindt zich in Tuindorp Oostzaan, de woning van Peter Duitman en zijn jonge gezin. Daar komt elke donderdagavond een groepje enthousiaste mensen bijeen om samen te eten, te bidden, te zingen en de Bijbel te lezen. 

De coronatijd heeft in christelijke kringen een verrassende ontwikkeling op gang gebracht. Kerken boden noodgedwongen digitale diensten als alternatief en die bleken meer belangstellenden te trekken dan de kerken zelf. Vooral jongeren toonden interesse. Peter Duitman, nauw betrokken bij het opzetten van huiskerken, onderschrijft dat. “Mensen zijn zoekende, mede door de coronacrisis. Ze zitten met vragen en hebben behoefte aan verbinding.”

Zelf ondervindt Duitman veel steun aan het christelijke geloof. Hij is ermee opgegroeid. “Ik ben christelijk opgevoed en ging als kind met mijn ouders altijd mee naar de kerk. Op mijn achttiende dacht ik: hier wil ik iets mee. Ik was best onzeker en de liefde van God geeft me zekerheid.”

Hij is daarin gesterkt en bevestigd door onverklaarbare gebeurtenissen die hem ten deel zijn gevallen, regelrechte wonderen. Zijn zus die uit een stevige coma is ontwaakt. Een andere dierbare persoon die van een ziekte genas nadat Duitman daarom had gevraagd. Duitman: “Bovennatuurlijke dingen, ook na de geboorte van ons eerste kind. Tien jaar hebben we op hem gewacht. Toen hij was geboren heb ik aan God gevraagd hoe we hem moesten noemen. De naam Boaz kwam binnen, wat ‘In Hem is kracht’ betekent. Toen ik het mijn schoonzus vertelde zei ze dat ze jaren geleden had gedroomd dat we een zoon zouden krijgen. De naam Boaz kwam in die droom ook voor.”

Peter Duitman heeft zijn leidraad gevonden en dat gunt hij zijn zoekende medemens ook. Daarom heeft hij zich verbonden aan een netwerk van huiskerken, dat nu vijf jaar in Nederland actief is. In zijn woning komt een groepje elke donderdagavond samen, maar soms ook verzamelen ze zich op een andere plek, zoals een park of een strand.

Het fenomeen kerk aan huis is niet nieuw. Huiskerken waren er volgens Duitman tweeduizend jaar geleden ook al. Gelovigen kwamen graag samen in kleine, huiselijke kring en voor grote groepen waren er de kerken en tempels. 

Er lijkt nu een herontdekking plaats te vinden. Duitman: “Mensen zijn geïnteresseerd in het geloof, maar lopen niet meteen een kerk binnen. Dat is een stap te ver. Een kleine setting vinden ze prettiger. De kerk aan huis is daarvoor bedoeld, ook – en misschien wel juist - voor niet-gelovigen.”

Geïnteresseerd? Vragen? Stuur een mail naar pduitman@hotmail.com.