‘Met mijn boek wil ik bewustwording op gang brengen’

Algemeen
Simone de Jong.
Simone de Jong. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

TUINDORP OOSTZAAN – Zorg voor elkaar, zorg voor de natuur. Dat is de kern van de kinderboeken die Simone de Jong over het meisje Mara heeft geschreven. Onlangs is ‘Op zoek naar het groene goud’ verschenen, het vervolg op ‘Het geheim van meneer Hartjes’. “Ik wil bewustwording op gang brengen.”

Op de NDSM-werf, in het Treehouse, heeft Simone de Jong haar werkplek. Omgeven door mede-kunstenaars en in een inspirerende sfeer kan ze haar creativiteit moeiteloos kwijt. Ze maakt theatervoorstellingen voor kinderen van twee tot zes jaar, geeft theater- en schrijfles en schrijft kinderboeken. Haar voorstellingen noemt ze levende plaatjesboeken, bijvoorbeeld over een kluizenaar die in een vierkant houten huisje woont. Het huisje beweegt en stukje bij beetje komt de geïsoleerde bewoner in beeld. Het jeugdige publiek ziet steeds meer, en hoe meer de kluizenaar zichzelf blootgeeft, hoe meer blijkt dat hij heel verlegen is.

Simone is begaan met mensen die niet helemaal gelukkig zijn en wel wat hulp kunnen gebruiken, ook al zullen ze daar niet makkelijk om vragen. Het is, naast zorg voor de natuur, een thema van de twee kinderboeken die ze heeft geschreven. 

“Ik voel me thuis tussen kinderen, kan dan veel meer mijn fantasie gebruiken”, vertelt ze. “Ook wilde ik al heel lang een kinderboek schrijven. Het eerste deel, ‘Het geheim van meneer Hartjes’, gaat over een meisje, Mara, dat regelmatig ziek is. Ze ontdekt een geheime club dames die andere mensen helpen. Dat doen ze stiekem; de mensen mogen het niet merken. Mara wil bij die club horen. Ze leert inbreken om te kunnen beoordelen welke hulp mensen nodig hebben.”

Als inspiratiebron diende het boek ‘Let niet op de rommel’. Het verhaalt over de belevenissen van Henk Plenter, die ruim veertig jaar woningen heeft opgeruimd voor de GGD Amsterdam. Achter de hermetisch gesloten voordeuren trof hij veel verborgen leed aan: ernstig vervuilde mensen, geobsedeerde verzamelaars, psychiatrische probleemgevallen, eenzaam overledenen, doorgeschoten dierenliefhebbers en andere drama’s. 

In ‘Op zoek naar het groene goud’ trekt Simone de lijn van het eerste deel door. Hierin staan mensen centraal die het zwaarder hebben, een vergeten groep. Mensen bijvoorbeeld van wie gas en elektra zijn afgesloten. Simone voert een groep buurtbewoners op die hulp nodig hebben. Samen met professor Harrie wil ze speciale geuren voor hen ontwikkelen. Daarvoor bevinden zich in de stad echter te weinig planten. Ze gaan op reis naar een buitenlandse geurprof om geschikte ingrediënten te vinden. Daar belanden ze in een onverwacht avontuur.

Het levert een spannend, grappig verhaal op, bedoeld voor kinderen vanaf negen jaar, waarin spelenderwijs ook het thema ‘de kracht van de natuur’ wordt aangestipt. 

“Kinderen maken zich zorgen om de natuur”, aldus Simone. “En met mijn boek wil ik bewustwording op gang brengen, verpakt in een spannend, leuk avontuur.”

Boek bestellen? Zie www.clavisbooks.com