Kunst gemaakt van PET-hersenscans

Algemeen
Detail of Schizophrenia Stain (chatter).
Detail of Schizophrenia Stain (chatter). (Foto: aangeleverd)

NOORD - Beeldend kunstenaar Leslie Holt presenteert van 23 juli tot en met 20 augustus haar project Neuro Blooms in het Beautiful Distress House in Amsterdam-Noord. Dit is een tentoonstelling van Leslie Holt’s Brain Stain en Unspeakable series. De tentoonstelling gaat in op hedendaagse en historische opvattingen over geestelijke gezondheidsproblemen en behandelingen.

Het project Neuro Blooms gebruikt de kracht van kunst om geestelijke gezondheidsproblemen zichtbaar en mooi te maken. Het beeldmateriaal van Neuro Blooms is gebaseerd op PET-scans van mensen met psychische aandoeningen, die unieke kaarten onthullen van de hersenactiviteit en -functie. Holts werk onderzoekt de visuele schoonheid van PET-scans, maar ook de kracht ervan om de rol van de hersenen bij psychische aandoeningen duidelijk te maken. Het werk van Holt ligt geworteld in haar ervaring met depressie en de strijd van haar moeder met een bipolaire stoornis. Neuro Blooms beeldmateriaal heeft samenwerkingsverbanden tot stand gebracht met organisaties in de VS en het VK om creatieve campagnes voor geestelijke gezondheid te helpen vormgeven.
Beautiful Distress maakt psychisch lijden zichtbaar, voelbaar en daarmee bespreekbaar. Opgericht omdat veel mensen lijden aan de gevolgen van ernstige psychische ziektes. Er is relatief weinig maatschappelijke aandacht voor deze groep patiënten en hun problemen zijn vaak omgeven met taboes. Beautiful Distress zet kunst in om dit lijden zichtbaar te maken en zo meer begrip en compassie te kweken voor mensen die kampen met psychische aandoeningen en hun naaste omgeving. Beautiful Distress organiseert sinds 2014 een artist in residence-programma in de psychiatrie afdeling van Kings County Hospital, Brooklyn, New York. Daarnaast heeft zij een eigen project- en tentoonstellingsruimte in Amsterdam op het NDSM-terrein: Beautiful Distress House, Van Riemsdijkweg 41a. Zie voor meer informatie www.beautifuldistress.org.