column

Zwicht overheid voor gemakzucht?

Column
Onjuist aangeboden grofvuil.
Onjuist aangeboden grofvuil. (Foto: Pixabay)

‘Een mooie vooruitgang voor inwoners van Noord!’ beveelt het stadsdeel zijn eigen beleidswijziging aan. En het is inderdaad goed nieuws dat onlangs  bij alle Noorderlingen in de bus viel: per 1 december is het wekelijks ophalen van grof afval in ere hersteld. 

Echt nieuw beleid is dat echter niet. Tot voor een tiental jaren werd het grof afval ook wekelijks opgehaald. Toen dat werd gewijzigd in maandelijks wekte dit veel onvrede. Het stadsdeelbestuur meende toen dat de inwoners hun grofvuil wel maximaal een maand bij zich thuis konden houden en het anders zelf - bijna iedereen heeft immers een auto - naar het afvalpunt aan de Papaverweg (inmiddels: aan de Toetsenbordenweg) kon brengen. 

Dat bleek echter buiten de aard van de moderne burger gerekend. Overal in Noord werd grofvuil dagen- of wekenlang aan stoepranden geplaatst, of bij stortplaatsen voor het gewone vuil. Tot de standaardklachten over het wonen in Noord behoort dan ook het vele vuil en afval op straat (dat de omwonenden er zelf achterlaten). Het werd een van de speerpunten van ‘Red Amsterdam Noord’. Dat dit beleid nu wordt teruggedraaid kun je op twee manieren opvatten. Eén: de overheid keert terug van haar dwaalweg, twee: de overheid zwicht voor de gemakzucht van de burger, die zelf eerst vervuiling teweeg brengt en er dan over gaat klagen. Is dit bovendien geen koerswijziging die een gat slaat in de begroting van het stadsdeel? Dat ontkent het bestuur: weliswaar brengt eens per week ophalen van grofvuil meer kosten van wagens en personeel met zich mee, anderzijds wordt daardoor bespaard op het ‘extra rijden op verkeerd geplaatst afval’. Men verwacht daarom dat ‘de kosten ongeveer gelijk blijven’. Overigens moet u voortaan bouw- en sloopafval nog steeds naar het afvalpunt brengen. Houdt Noord schoon!

John Jansen van Galen