Aansprekende film over bijzonder Noords dorp

Algemeen
Aubadekoor Tuindorp Oostzaan tijdens de première van de film.
Aubadekoor Tuindorp Oostzaan tijdens de première van de film. (Foto: Tom Tossijn)

NOORD - De film ‘Dorp in de stad’ ter gelegenheid van 100 jaar Tuindorp Oostzaan is vanaf 7 december tot 13 februari te zien in het Stadsarchief op de Vijzelstraat in Amsterdam. Een fraai beelddocument over een wel heel bijzondere wijk, zelfs voor een met tuindorpen zo rijk gezegend stadsdeel als Noord: Tuindorp Oostzaan is een dorp in de stad.

door Tom Tossijn

De film ‘Dorp in de stad’ kreeg enkele weken geleden zijn première in een bomvol Zonnehuis. Filmmaker en Noorderling Remy Vlek heeft zichtbaar zijn best gedaan op het in beeld brengen van de mensen die samen in Tuindorp Oostzaan wonen, vooral de geboren en getogen Tuindorpers. Hoewel er elke keer weer een schok van herkenning golfde door het publiek in het Zonnehuis, was er in de film en later in de zaaldiscussie toch een opmerkelijke vriendelijkheid jegens nieuwe Tuindorpbewoners waar te nemen. Akkoord, menig Tuindorper ergert zich er in de film groen en geel aan dat de Opeltjes Kadett inmiddels worden vervangen door poenerige Tesla’s. De eigenaren van de op smalle trottoirs foutgeparkeerde kinderbakfietsen koestert men nu ook bepaald niet aan de borst. De ‘bakfietsmoeder’ is - zoals in meer wijken in Noord - een beetje persona non grata. En menig Tuindorper kijkt met argwaan, afschuw zelfs, naar de peperdure torenflats die uit de grond worden gestampt in het NDSM-gebied nabij de Klaprozenweg en de Meteorenweg, de toegangsweg naar het tuindorp. De yuppen rukken op!

Sociale woningbouw

Maar voor dit soort niet-dorpse veranderingen worden in de film vooral de gemeente, de rijksoverheid en de woningcorporaties verantwoordelijk gehouden. Ton van Baardwijk, van het huiskamermuseum in de buurt (HATO): “De sociale woningbouw ligt hier helemaal op z’n gat. Er wordt gebouwd en verkocht voor draagkrachtigen en niet voor ouderen of studenten”. En buurtbakker Lard, die zo’n belangrijke verbindende rol in de film speelt: “De gemeente moet zich veel sterker opstellen voor de sociale huur in het dorp.” Elke aanbeveling, gedaan aan de tijdens de première aanwezige Ymere directeur Erik Gerritsen, stadsdeelvoorzitter (en Tuindorpbewoner) Erna Berends en andere gezagsdragers, kan dan ook rekenen op de instemming van de Tuindorpers: blijf betaalbaar verhuren aan mensen met een smalle beurs!

De film van Remy Vlek is een veelzijdige impressie van een bijzonder dorp in de stad. Juist door gewone Tuindorpers aan het woord te laten is de documentaire heel afwisselend. Van bakker Lard tot museumgids Ton, van oudere Tuindorper Lous tot dansjuf Mirella: velen komen met hun verhaal aan bod. En aan het eind treft iedereen elkaar, van geboren Tuindorper tot nieuwe bewoner, aan de buurtbarbecue. Sociaal, vreedzaam en gezellig. En vooral: dorps, want iedereen kent iedereen.

Aubadekoor zingt jubileumlied
De muzikale noot op de première van de film in het Zonnehuis werd luid en harmonieus verzorgd door het Aubadekoor Tuindorp Oostzaan onder leiding van dirigent Arnoud Boerwinkel. Met onder andere een prachtig jubileumlied voor zelfbewuste Tuindorpers ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Tuindorp Oostzaan. Het koor is in 2013 opgericht vanuit de toen zo indrukwekkend gezongen Volksopera Tuindorp-Oostzaan. Wie mee wil zingen en optreden voor vele muziekliefhebbers in en buiten Tuindorp kijkt op: www.aubadekoor.nl.