Positief gesprek met buurt over Noorderpark

Algemeen
Het Noorderpark.
Het Noorderpark. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

NOORD - Het hernieuwde contact tussen de ‘groene’ buurtbewoners en het stadsdeelbestuur over het Noorderpark heeft de lucht geklaard tussen omwonenden en dagelijks bestuur. Portefeuillehouder Saskia Groenewoud deelde in de stadsdeelcommissievergadering van vorige week mee dat er de avond tevoren een goed en open gesprek is geweest tussen de zogenaamde Klankbordgroep (in oprichting) en vertegenwoordigers van het stadsdeelbestuur.

door Tom Tossijn

Het vorige week gehouden gesprek tussen omwonenden van het Noorderpark en het stadsdeelbestuur was wel nodig om de lucht op te klaren. Want tot voor kort voelden de bewoners zich niet gehoord en een eerder gesprek verliep destijds niet goed. Er vond er in het vroege voorjaar zelfs een grote buurtdemonstratie plaats om de gemeente op andere (groenere) gedachten te brengen rond de herinrichting van het Noorderpark. Het tweede gesprek verliep vorige week zo positief omdat onwenselijke maatregelen door de gemeente alsnog werden ingetrokken. Zo wordt de zuidkant van het door velen zo verfoeide activiteitenterrein behouden als een blijvend drassig ruig gedeelte van het Noorderpark. Vooral positief viel in de stadsdeelcommissie dat de grootte van het activiteitenterrein rekening gaat houden met 2000 in plaats van 5000 bezoekers. Daarmee is het groot genoeg voor het Noorderparkfestival. 

Samen met de bewoners kijkt portefeuillehouder Saskia Groenewoud nog naar de beplanting. Ook praat men over het behoud van een opvallend fraaie Amerikaanse eik. Stadsdeel en Klankbordgroep gaan ook nog overleggen over smallere en groenere wandelpaadjes. De breedte van een fietspad komt ook aan de orde, al moet die wél blijven voldoen aan de regels die daarvoor centraal bij de gemeente zijn gesteld.

Gestresst

Commissielid Canan Uyar (PvdA) toonde zich heel tevreden met het gesprek: “Ik ben blij met de uitkomsten en de positieve manier waarop het dagelijks bestuur de bijeenkomst inging, daar waar bij een vorig gesprek bewoners gestresst erheen gingen en met nog meer frustraties naar huis gingen”. Ze vond complimenten aan het DB op hun plaats. Commissielid Nicoline van der Torre (GroenLinks) wil nog wel tijd en ruimte om de verlangens van jongeren rond kleinere evenementen aan te horen. Dennis Overweg (Partij van de Ouderen) was zó enthousiast dat hij de positieve resultaten ‘wel van de daken wilde schreeuwen’. Volgens hem kan stante pede uit de pen van Groenewoud een artikel in de krant verschijnen. Portefeuillehouder Saskia Groenewoud hield daarover in de commissievergadering nog een slag om de arm: “Het is een mooi resultaat maar we moeten dat nog niet te hard van de daken schreeuwen. Er komt nog een derde gesprek.” Waarmee ze vergat dat de lokale pers meestal aanwezig is bij openbare commissievergaderingen en daar dan berichten over gaat schrijven.